Felhívás!

Az EU 120 millió euróval támogatja a járvány leküzdését célzó további kutatásokat

Az EU 120 millió euróval támogatja a járvány leküzdését célzó további kutatásokat Külföld

Az Európai Bizottság 120 millió euróval támogat a koronavírussal és annak változataival kapcsolatos 11 újabb kutatási kezdeményezést – közölte az európai uniós végrehajtó testület csütörtökön Brüsszelben.

Az uniós finanszírozással a koronavírus-variánsok kialakulásának megelőzését, visszaszorításukat, valamint a hatásukra való reagálást célzó kutatásokhoz járulnak hozzá. A kiválasztott 11 kezdeményezés 40 ország 312 kutatócsoportjának részvételével valósul meg, közülük 38 résztvevő 23 unión kívüli országot képvisel.

A legtöbb projekt az új kezelések és oltóanyagok klinikai vizsgálatainak olyan – Európa határain túli – fejlesztését támogatja, amelyeket összeköttetésbe hoznak az európai kezdeményezésekkel. Más kezdeményezések a szolgáltatásokat nyújtó, illetve az adatok, a szakértelem és a kutatási erőforrások kutatók közötti megosztásához szükséges infrastruktúrákhoz való hozzáférést erősítik és szélesítik.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a sikeres kezdeményezésekben részt vevők együtt fognak működni más vonatkozó nemzeti, regionális és nemzetközi szintű kezdeményezésekkel és projektekkel az együttműködés teljes kihasználása érdekében, valamint a kutatási erőfeszítések megkettőzésének elkerülésére. Eredményeik hozzá fognak járulni a jövőbeli járványok előrejelzését és jobb uniós kezelését célzó Egészségügyi Szükséghelyzet-reagálási Hatóság (HERA) kiépítéséhez és sikeres működéséhez – közölték.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.