Hirdetés
Hirdetés

Kiemelt támogatás több sportágnak

Kiemelt támogatás több sportágnak Kovászna megye

Tegnap Kézdivásárhelyen, a Vigadó Művelődési Házban tartott kihelyezett ülést Kovászna Megye Tanácsa annak apropóján, hogy az említett intézmény is támogatást kapott. A tanácsülést követően annak fontosabb napirendi pontjairól és más témákról is tájékoztatott Tamás Sándor megyetanácselnök a Megyeinfó soros kiadásán, amelyet élőben lehetett követni a Facebookon.

A sporttörvény alapján idén kiemelten támogatják az egyéni és csapatsportokat. A Kézdivásárhelyi Sportegyesület (KSE) kosárlabda-szakosztálya a felnőtt és ifjúsági országos bajnokságokon való részvételre egymillió lejt kap, a Sepsi OSK Sportegyesületnek az U16, U17 és U19 junior csapatok Elitek Ligájában való részvételére 200 ezer lejt ítéltek meg, a Hockey Club Fenestela 68 Sportklub Egyesület egymillió lejt kap a felnőtt jégkorongcsapat részvételére az országos bajnokságban, a Tri-Aluta Sportklub versenyeken való részvételre 5000 lejes támogatást kap.

Hirdetés
Hirdetés

A 2021–2022-es versenyszezonra a Sepsi–SIC Sportklub 3.018.890 lejt kap Kovászna Megye Tanácsától, amelyből junior- és felnőttsportolók számára biztosíthatják a belföldi és nemzetközi kosárlabda-, asztalitenisz-, kerékpár-, birkózás- és kézilabdaversenyeken való részvételt, valamint sportesemények és versenyek szervezését finanszírozhatják. Az összegből idén 1.446.612 lejt, a 2022-es évben pedig 1.572.278 lejt használhatnak fel.

Két kézdivásárhelyi színházi előadást támogat a megyei tanács: az évadnyitó és a szilveszteri darab színpadra állítására 150.000 lejt hagytak jóvá a Vigadón belül működő társulat számára.

Hitelfelvételről is döntés született: a megyei tanács jelenleg nyolc nagy, európai uniós alapokból finanszírozott projektet futtat, ezek közül ötnek az önrésze, illetve vissza nem térítendő költségei biztosítására indítanak hitelvonalat – a munkálatok összértéke 181 millió 293 ezer lej. A kölcsönnel csak szükség esetén élnek, de ez a biztosítéka annak, hogy a beruházások akadálytalanul folytatódjanak. Az említett öt projekt a Székely Nemzeti Múzeum bővítése, felújítása, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályának bővítése, két erdővidéki megyei útszakasz felújítása és a sepsiszentgyörgyi speciális iskola bővítése. Az önrész, illetve el nem számolható költségek megközelítik a 23 millió lejt, ezért szükséges a 22 milliós hitelvonal.

„A háromszéki emberek egészsége a legfontosabb”, fogalmazott Tamás Sándor, rámutatva: folyamatosan bővítik, korszerűbbé teszik a megyei kórházat. Jelenleg a sürgősségi osztály bővítése zajlik európai uniós alapokból, az osztály 320 négyzetméteres alapterületét megháromszorozzák, korszerű felszereléssel látják el, ennek megfelelően a személyzet száma is növekszik.

A belgyógyászat ugyancsak bővül, ezt a beruházást 90 százalékban a kormány támogatja az egészségügyi minisztériumon keresztül, a fennmaradó összeg a megyei tanács önrésze. A tegnapi tanácsülésen arról született döntés, hogy az oxigénrendszer biztonságosságát szavatoló riasztórendszerrel lássák el a kórházat, megelőzendő az ország más intézményeiben előfordult tragédiákat.

Három új családi otthon várja az árva, félárva, illetve fogyatékkal élő gyerekeket: kettő Kézdivásárhelyen, a Határér utcában épül, egy pedig Bodzafordulón, mindegyik tucatnyi kis lakót tud nemsokára fogadni.
A kormány által az árvízkárok mérséklésére kiutalt jelentős összeg 3%-át, 4 millió 700 ezer lejt sikerült Háromszékre irányítani, nagyobb részét a leginkább érintett Málnás kapja. (A Megyeinfón és a tanácsülésen elhangzott további témákra visszatérünk.) 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. július 23., 21:16
  ÉRTÉKELÉS: 3

  „A háromszéki emberek egészsége a legfontosabb”, fogalmazott Tamás Sándor, és az a fekete lé ami a csapon ivóvíz gyanánt folyik, az nem fontos? Tiszta levegő, tiszta ivóvíz, megfelelő tápértékü táplálék ez a három alapfeltétel nélkülőzhetetlen egy egészséges társadalom fennmaradásához.

 • User
  Dátum: 2021. július 24., 12:32
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Inkabb a tomeg sportolast tamogathatnak, hogy az atlag ember is kezdjen el valamifele sportolast az egeszsege “karbantartasa” erdekeben. Jo otlet volt a diakoknak az a “gyalog busz”, a felnoteknek is kellene valami otlet, hogy a munkaba ne szemelygepkocsival kozlekedjenek. Talan tobb kerekpar tarolot-parkirozot kellene kialakiani, hogy kevet kapjanak az emberek egy 5-10 perces kerekparozasra reggelente. A varos vezetoi talan peldat mutathatnak minden het egyik napjan es ok is gyalog vagy kerekparon mehetnenek munkaba.