Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A németek több mint 40 százaléka a világjárvány után is viselne maszkot

A németek több mint 40 százaléka a világjárvány után is viselne maszkot Külföld

Németországban a lakosság több mint 40 százaléka a koronavírus-világjárvány után is viselne szájat és orrot takaró maszkot, hogy megelőzzön fertőzéseket – mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés.

Hirdetés
Hirdetés

Az Augsburger Allgemeine című lap a hírportálján a felmérést ismertetve kiemelte, hogy sok ázsiai országban már jóval az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) megjelenése előtt a mindennapok része volt a maszkviselés, és a világjárvány révén Németországban is meggyökeresedhet.

Ezt jelzi a Civey közvélemény-kutató társaság felmérése, miszerint  a lakosság legnagyobb csoportja, 44,7 százaléka a pandémia után is viselne maszkot, például influenzajárvány idején.

A lakosság 41,9 százaléka tartósan szakítana a maszkviseléssel. A bizonytalanok aránya 13,4 százalék – mutatta ki a felmérés.

Az Augsburger Allgemeine összeállítása szerint a SARS-CoV-2 terjedésének lassítását szolgáló fertőzéshigiéniai szabályok – maszkviselés, társas távolságtartás, gyakori kézmosás és szellőztetés – egy sor további vírus terjedését is megakadályozták Németországban.

Így például az influenzajárvány 2020-2021-es szezonja jóformán elmaradt, az ugyancsak cseppfertőzéssel terjedő norovírust pedig harmadannyi ember szervezetében mutatták ki tavaly, mint a koronavírus-világjárvány előtti utolsó évben, 2019-ben.

A leghatásosabb óvintézkedések között számon tartott maszkviselést főleg az idősek tennék napi rutinná: a 65 feletti megkérdezettek 54,1 százaléka mondta azt, hogy a világjárvány után is visel majd maszkot egészsége védelméért.

A maszkviselést leginkább elutasító csoport a fiatal felnőtteké: a 18-29 éves korosztály tagjainak 50,5 százaléka a SARS-CoV-2-fertőzés veszélyének elmúltával végleg letenné a maszkot.

Pártok szerinti bontásban leginkább a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek táborában erős a maszkviselés iránti elkötelezettség, 54,5 százalék, illetve 53,3 százalék.

Az állami gyámkodásként és a szabadság korlátozásaként is értelmezett  maszkviselési kötelezettség önkéntes, mindennapi gyakorlattá alakítását leginkább (61,1 százalék) az SPD-vel kormányzó CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) hívei utasítják el.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. június 2., 16:57
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Én nem vagyok biztos benne… A sajtó könnyen tudja manipulálni egy nemzet önbecsülését. A magyarok is és a németek is folyamatos nyomás alatt agymosásnak vannak kitéve. Hogy kik által és miért? Lehet találgatni (várom a kötelező mínuszokat az összeesküvés-elméletemért)

 • User
  Dátum: 2021. június 2., 20:03
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ez egy felmeres , amibol ez kellett kijojjon eredmenynek, hogy legyen is valami, amire lehet hivatkozni. Normalis ember maszkot nem visel, ez ketsegtelen. Gondolkodjunk mar ep esszel es ne probaljuk feje tetejere allitani a vilagot, amiben lassan mar minden eddig nem normalis dologrol probaljak elhitetni velunk, hogy az a normalis. Miert kene elhinnem, hogy egy ep eszu nemet, okos intelligens szemely szeretne fulladozni egy darab rongy alatt inkabb, mint, hogy szivna szabadon, ahogy az Isten adta, a levegot?