Felhívás!

35 centis aranyhalat fogtak az Egyesült Államokban

35 centis aranyhalat fogtak az Egyesült Államokban Külföld

Egy 35 centis aranyhalat fogtak ki az egyesült államokbeli Niagara folyóból nemrég. A szakértők úgy vélik, a szerencsétlen sorsú halat egyszerűen lehúzták a WC-n, a csatornákon át pedig a folyóba került.

Az aranyhalak a legtöbb esetben 10-12 centisre nőnek, szélesőséges körülmények közt viszont ennél nagyobbak is lehetnek.

Az IFL Science tudományos-ismeretterjesztő portál be is számol egy óriási példányról, amely pontosan 35 centisre nőtt. Ennél érdekesebb azonban, hogy az állatot nem egy akváriumban, hanem a New York állambeli Niagara folyóban találták, a The Buffalo Niagara Waterkeeper (BNW) szakembere bukkant rá.

Azt nem tudni, hogy a méretei alapján igen nagy aranyhal hogyan került a folyóba, de a BNW-nek erre is van egy, pontosabban két elmélete: úgy vélik, a halat vagy szabadon engedték a folyóban, vagy a másik, hogy egyszerűen lehúzták a WC-n. (Ők inkább ezt a forgatókönyvet valószínűsítik, már csak a hasonló esetek száma miatt is.)

Az aranyhal azonban az invazív fajok közé tartozik, ezért a szabadon engedése (a WC-ben lehúzása pedig pláne) nem javasolt, ugyanis veszélyt jelent az őshonos halak életterére. A szakértők szerint az aranyhalak a mostoha körülményű vizekben is képesek életben maradni, de huzamosabb ideig itt sem bírják ki.

A BNW a történet és a veszélyek bemutatása mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valaki megunja a házi állatát, és már nincs kedve tovább gondozni, inkább vigye vissza a kereskedésbe, ahelyett, hogy eleresztené valahol. Ez ugyanis nem ritkán nagyobb kárt okoz az élővilágnak, mint gondolnánk.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások