Felhívás!

Kalasnyikovval a román állam ellen!

Kalasnyikovval a román állam ellen! Közérdekű

Gelu Duminică társadalomkutató nyilatkozott a Digi24-nek az elmúlt hétvégén az országban történt utcai összecsapásokról. Az összeállítás címe: “Gelu Duminică szociológus a roma közösségekben történt botrányokról – Legyőzték az államot, átalakított AK47-eseik voltak, méghozzá engedéllyel”.

A riport előzménye az, hogy több városban (Bukarest, Ploiești, Vajdahunyad, Négyfalu) felbőszült csoportok támadtak rendőrökre, csendőrökre, szolgálati gépkocsikra. A szociológus egyebek között megemlíti, az erőszakos, helyenként brutális megnyilvánulások szereplői számos helyen romák, de a jelenség inkább köthető nyomornegyedek hangulatához, mintsem bármely etnikumhoz. Arra kéri a sajtót, ne etnikai síkon tárgyalja az incidenseket. A gettókban élők zöme nélkülöző, iskolázatlan, illetve keveset jártak iskolába, kevesen és ritkán jutnak el középiskoláig, mondja.

Elemzésében Gelu Duminică rámutat, az elmúlt hétvégi incidensek gyökerei mélyek, a jelenség összetett. A tévéhíradók egyik vajdahunyadi képsorán az látható, amint egy fiatal kupakkal fejbe dobja az egyik rendőrt, és nem történik semmi, noha ilyen esetben bárhol a világon kattanna a bilincs. Vajon nincs-e olyan előzménye ennek, hogy korábban már söriváskor dobáltak kupakokat a rendőrök felé, teszi fel a kérdést a szociológus.

Másik példának említi Gelu Duminică azt, hogy a munténiai Țăndărei városban a klánok félelemben tartják a rendőröket, akik csak külső segítséggel merték ellenőrizni a karantén szabályainak tiszteletben tartását. A rendőrség egy razzia során elkobzott a romáktól 11 lőfegyvert és 2 önvédelmi fegyvert. Nos, a Deutsche Welle beszámolója szerint az elkobzott lőfegyverek Kalasnyikovból (AK-47) átalakított vadászpuskák, amelyeket a tulajdonosok látszólag törvényesen birtokoltak, hiszen volt engedélyük! (Más sajtóbeszámolók szerint a Kovászna megyét is érintő bűnvádi pereik lezárása, elévülése után a țăndărei-i vádlottak a fegyvereiket hivatalosan visszakapták.)

A szociológus figyelmeztet, a súlyos nélkülözésben élő 4-5 millió ember életkörülményeinek javításáért az utóbbi ötven évben nem történt semmi, az országban több mint száz nyomornegyed, nyomorban élő közösség van, és azok egyszer robbanni fognak. A rendőrség csak reagálni tud, a megelőzés viszont fejlesztéssel lehetséges, mondja Gelu Duminică.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 20., 19:13
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ma kupakkal,holnap 7,62 mm-el.Na de.hogy jött ide az elején az AK-47?fából készült gpisztoly? Aztán erről mély csend,pedig ez már riasztó…még a seprü nyele is elsülhet!

 • User
  Dátum: 2020. április 21., 10:17
  ÉRTÉKELÉS: 3

  IGENIS ETNIKUMHOZ KÖTHETŐ! MONDJUK KI TISZTÁN MINDENHOL CIGÁNYOK AZ ELKÖVETŐK! HA VAN PÉNZ 1ESEKNEK MENŐ VILLÁKRA, AUTÓKRA, LOVAKRA, LŐFEGYVEREKRE,AKKOR MIÉRT TARTJÁK AZOKAT IS SZOCSIN?! A GETTÓKBÓL NEM JÁRNAK ÓVODÁKBA, ISKOLÁKBA,MUNKÁBA, MERT ÍGY SZOKTÁK MEG!!! MAX.20-30 NAP ALKALMI MUNKA A 365 BŐL, GYULÁZÁS, LOPÁS, TRÁGÁRKODÁS AZ ÉV MINDEN NAPJÁN!!! KORLÁTOZZÁK A SZAPORULATUKAT, AJÁNLJANAK NEKÜK ÁLLÁSOKAT INDIÁBA, INDONÉZIÁBA,KÍNÁBA STB ÉS DEPORTÁLJÁK EGÉSZ EURÓPÁBÓL AZOKAT AKIKNEK 600 ÉV NEM VOLT ELÉG A BEILLESZKEDÉSHEZ! NA DOMNU’ DUMINICĂ CE SPUNEȚI?! O PLUĂ MAI FAC SCANDAL CIORILE! TREBUIE INTEGRAȚI CEI CARE VOR, CEILALȚI SĂ FIE CASTRAȚI ŞI DEPORTAȚI! DUPĂ CRIZĂ ANTICIPEZ CĂ ISTORIA SE VA REPETA(O ALTĂ NAȚIE, AL II.lea RĂZBOI MONDIAL…..)🦅