Felhívás!

Az utódlási nyugdíjról

A 16 évnél idősebb, utódlásra jogosult gyerekek abban az esetben kapnak utódlási nyugdíjat, ha törvény szerint szervezett oktatási formában tanulnak (tanulási szinttől függetlenül) 26 éves korig, olvastuk a Kovászna megyei nyugdíjpénztár kommunikációs osztályának közleményében. Pontosítják, hogy a 2010/263-as törvény 114. cikkelyének 2. bekezdése rendelkezései szerint azon gyerek esetében, aki utódlási nyugdíj kedvezményezettje a 84. cikkely 2 b) betűje szerint, de aki nem bizonyítja tanulmányai folytatását, annak folyó év október 1-jétől felfüggesztik a nyugdíj kézbesítését. A 16 évnél idősebb, utódlásra jogosult gyereknek kötelessége bemutatni egy olyan bizonyítványt, amelyből kiderül, hogy a folyó iskolai évben törvénynek megfelelő tanulmányi formát folytat, a bizonylat benyújtási határideje folyó év szeptember 25-e.

Mivel az egyetemi tanév október 1-jével kezdődik, és az utódló hallgatók, akik még nem töltötték be a 26. életévüket, szeptember 25-ig nem tudják bemutatni a tanulmányaik folytatásával kapcsolatos bizonyítékokat, az első szakaszban az említett időpontig (szeptember 25.) a területi nyugdíjpénztárak székhelyén kötelesek saját felelősségükre nyilatkozatot benyújtani ezzel kapcsolatban. Ha ezt elmulasztják, akkor az októberi hónapnak megfelelő utódlási nyugdíjat az eljárásnak megfelelően nem fizetik ki (visszatartják).

Akik saját felelősségükre nyújtották be a nyilatkozatot, október 25-ig kötelesek bemutatni a bizonyítványt eredetiben vagy másolatban, elektronikus formában (comunicare.covasna@cnpp.ro). Ha a tanúsítványt nem mutatják be október 25-ig, a novemberi utódlási nyugdíjat visszatartják. Ha az eredeti bizonyítványt nem mutatják be december 25-ig, az utódlási nyugdíjat a következő hónap első napjával, illetve a következő év január 1-jével felfüggesztik.

(nyugdíjpénztár-közlemény alapján)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.