Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Számolgatnak a magyarok

Számolgatnak a magyarok Sport

Mint ismert, a magyar labdarúgó-válogatott vasárnap este 1–0-ra kikapott Albániától a 2022-es világbajnoki selejtezősorozat I-csoportjában, így nehéz helyzetbe került a katari tornára való kijutásért vívott harcban. Marco Rossi csapatának a helyzete azért nem reménytelen, a pótselejtezőn való részvételhez vezet egy másik út is.

Hirdetés
Hirdetés

„Nem azért vagyok itt, hogy kifogásokat keressek, és nem azért, hogy azt mondjam, jól játszottunk. Hanem azért, hogy elmondjam, egy kicsit türelmesebbnek kell még lennünk, mert ez az álom még nem ért véget. Ez a véleményem!” – értékelt az Albánia elleni vereség után a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi, akinek abban mindenképp igaza van, hogy az álom még nem ért véget, a mieink még több úton is eljuthatnak a világbajnokságra.

A magyar válogatott az európai zóna selejtezősorozatának felénél a negyedik helyen áll a csoportjában. Az I jelű hatost az angolok hibátlan mérleggel vezetik, de a magyarokat a lengyelek és immár az albánok is megelőzik. Nemzeti együttesünk még mindegyik riválisával találkozik egyszer, ám innentől kezdve bravúr kellene ahhoz, hogy a csoport első két helyén végezzen – azaz egyenes ágon kijusson a katari tornára (első hely) vagy részt vehessen a pótselejtezőn (második hely).

Éppen emiatt fontos, hogy van még egy másik út, amelyen keresztül eljuthatnak a pótselejtezőig – igaz, itt nincs a saját kezükben a sorsuk…

A 2022-es világbajnokságon a 32 résztvevőből 13 lesz európai: a selejtezősorozat tíz csoportgyőztese automatikusan kijut, míg a 10 csoportmásodik mellett a 2020–2021-es Nemzetek Ligája-idény két csoportgyőztese is ott lesz a pótselejtezőben, amelyből összesen három együttes kvalifikálhatja magát a vb-re. A magyarok éppen ez utóbbiban bízhatnak, hiszen az NL legutóbbi kiírásában Oroszországot, Szerbiát és Törökországot megelőzve a csoport élén zártak, ezzel pedig nemcsak az A-divízióba való feljutást harcolták ki, hanem megteremtették rá az esélyt, hogy a vb-selejtezőben való sikertelen szereplés ellenére is ott legyenek a vb-pótselejtezőben. A Nemzetek Ligája-csoportgyőztesek összesített rangsorában a négy A-divíziós csoportelső (Franciaország, Belgium, Olaszország és Spanyolország), valamint a mieinknél jobb mutatóval záró B-divíziós elsők (Wales, Ausztria és Csehország) is megelőzik a magyar válogatottat, amely így a nyolcadik a listán.

Az NL-ből a vb-pótselejtezőbe azon válogatottak juthatnak be, amelyek a hagyományos selejtezősorozatban nem zártak a csoportjuk első két helyének valamelyikén. Az összesített listáról az A-divíziós elsők jelenleg egyaránt a csoportjuk első helyén állnak, és nehéz elképzelni, hogy a francia, belga, olasz, spanyol négyes közül bármelyik is lemaradjon az első két hely valamelyikéről. Így jönnek képbe a B-divíziós elsők, Wales, Ausztria, Csehország és Magyarország. A vb-selejtezőben a belgák, a csehek és a walesiek egy csoportban szerepelnek, így ebből a hármasból egy biztosan nem lesz ott a legjobb kettőben, azaz egy pótselejtezős helyet elvisz ez a csoport. A másik pótselejtezős helyre pályázhatnak a mieink, ám ennek megszerzéséhez az kell, hogy Ausztria a vb-selejtezősorozat F-csoportjában az első két hely valamelyikén végezzen. A vb-pótselejtezőt 2022 márciusában rendezik meg, a lebonyolítás pedig megegyezik a legutóbbi Európa-bajnokság pótselejtezőjében látottakkal.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások