Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A közös érdekek mentén

A szervezők meghívására a Székely Nemzeti Tanács küldötteként Dabis Attila külügyi megbízott szeptember 11-én Barcelonában részt vett a katalán nemzeti ünnepen megrendezett nagyszabású demonstráción. A felvonuláson mintegy fél millió katalán, illetve törekvéseikben őket támogató külföldi meghívott emelte fel szavát Katalónia békés önrendelkezési törekvései, a független Katalán Köztársaság kivívása érdekében.

Az eseményt megelőző napon Dabis Attila a nemzeti régiók védelmében indított polgári kezdeményezésről tárgyalt a demonstrációt szervező Katalán Nemzetgyűlés (ANC) vezetőivel, Dolors Feliu elnökkel, valamint Bàrbara Roviróval, a szervezet nemzetközi bizottságának koordinátorával. A felek alapvető közös érdeknek tekintették, hogy a polgári kezdeményezés nyomán az EU jogszabályt alkosson a nemzeti régiók védelmében. Hangsúlyozták, hogy a kezdeményezés további sikere érdekében szükséges annak tartalmát az Unió kohéziós politikába illeszteni olyan módon, hogy az Európai Bizottság számára is egyértelművé váljon: a jogalkotás nyomán született szabályozás a gyakorlati problémák megoldása érdekében elengedhetetlen.

Az eseményen a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja a katalán függetlenségi törekvések több képviselőjével is találkozott, Erika Casajoana Daunertel, Katalónia brüsszeli állandó képviseletének helyettes vezetőjével, a Gábor Áron-díj idei kitüntetettjével közösen pedig meglátogatta Carles Puigdemont i Casamajó legitim katalán elnök, EP-képviselő barcelonai irodáját.

A felvonulást egyik fontos mozzanatában a főszervező ANC elnöke hangos ováció közepette köszöntötte az eseményen részt vevő népek és nemzetek képviselőit, így a magyar nemzetközösség képviseletében a Székely Nemzeti Tanácsot.

SZNT-sajtószolgálat

Sepsiszentgyörgy, 2022. szeptember 13.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.