Felhívás!

Új iskolát ígértek

Új iskolát ígértek Kovászna megye

Mint azt már megírtuk, hétfő délután lángra kapott és leégett a kommandói Horn Dávid Általános Iskola faépületének a fele. Tegnapi terepszemlénk során már bontották az üszkös romot, miközben a diákok és a falubeliek közül sokan elkezdték berendezni az épület másik felét osztályteremnek, ugyanis hétfőn ott folytatnák az oktatást.

Hétfőn 17 óra előtt vette észre egy helyi lakos, hogy az iskola sportcsarnok felőli részének tetőzete lángol. Azonnal hívta a 112-őt, és értesítette a helyi tűzoltókat is a történtekről. A falu szirénájának hívó szavára több mint 300-an siettek, kezükben lapáttal és egyéb kellékekkel oltani.

Nem volt víz a tűzoltókocsiban
A helyi önkéntes tűzoltók parancsnoka, Berszán Imre elmondta, nem tudtak a tűzoltóautóval oltani, mert garázs hiányában nem volt víz az autóban, ám két motorpumpával a Bászkából locsolták a vizet. A hattagú önkéntes osztag bátorságról tett tanúbizonyságot, hisz az épület tetejére is felmentek, hogy fékezzék a lángokat, amiknek oltását a rendkívüli hideg is nehezítette. E közben a falusiak sem tétlenkedtek, igyekeztek kihordani a lángoló épületből mindazt, ami menthető volt.
Dancs Attila a rakodó daruval felszerelt fahordó autójával segédkezett: a daruval elszakította a tetőszerkezetet, így fékezve meg a lángok terjedését.
A helyieknek sikerült annyira megfékezni a lángokat, hogy amire a kézdivásárhelyi tűzoltók odaértek, a hivatásosoknak már csak a lángokat kellett eloltaniuk. A munka egész éjjel zajlott, és kedden délben még mindig füstöltek a romok.

A 70-es években leégett az iskola
Opra Béni Béla iskolaigazgató egy tapodtat sem mozdult a helyszínről. Ott jártunkkor is tevékenykedett.
– A tűz okát egyelőre nem tudjuk, de szerencsére senki sem tartózkodott bent. A faépületet a 70-es évekbe húzták fel – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a 70-es évekbe volt már egy iskolatűz, a jelenlegi Katinka vendéglő helyén, és azután bővítették a jelenlegi iskolát még egy szárnnyal.
– Sajnos a lángokba veszett két informatika-labor, a raktár, amiben a sportfelszerelések voltak, a 9 ezer kötetet számláló könyvtárunk és az irattár. A kár értéke óriási – tette hozzá az igazgató, megjegyezve, hogy bár a tűz során az egyik kazán felrobbant, egy másik rendszeren még működik a fűtés, ezért a továbbiakban az iskola másik szárnyában folytatják az oktatást, és hétfőn már tanítanának az óvodásokkal együtt 100 gyereket számláló intézményben.

„Szeretem az iskolámat”
Terepszemlénk során a helyiek bontották a törmeléket, a diákok pedig az iratokat, iskolai felszereléseket hordták át a megmentett épületrészbe.
– Azért vagyok itt, mert szeretem az iskolámat – mondta a hetedik osztályos Kerekes Máté, egyike azon diákoknak, akik az átköltöztetésben segédkeztek.
Kocsis Béla polgármester is a helyszínen sürgött-forgott, az elöljárót egymás után keresték a különböző illetékes hatóságok képviselői, mindenki a kommandói tűz után érdeklődött.
– Hála istennek, meg tudtuk fékezni a lángok terjedését, és legalább az épület felét megmentettük, amiért köszönetem fejezem ki mindenkinek, aki részt vett a mentésben, külön köszönöm Dancs Attilának hatékony segítségét – mondta az elöljáró, hozzátéve, hogy miután a megyei tanács, tanfelügyelőség, építkezési felügyelőség, katasztrófavédelem stb. értesült a történtekről, és szemrevételezte a kárt, ígéretet kaptak, hogy kormánypénzből új iskolát építenek Kommandónak.

Szikra okozta a bajt
A Kovászna Megyei Készenléti Felügyelőség (ISU) közleményében az áll, hétfőn 16.35-kor kapták a riasztást, és több mint 7 órán át küzdöttek a lángok megfékezésével. Az oltást nehezítette, hogy az éjszakai mínusz 30 fokos hidegben fagyott rájuk a védőruha, így felváltva dolgoztak. A tűzoltók úgy vélik: az iskola megrongálódott kéményéből kipattanó szikrák miatt lángra kaptak az épület fagerendái. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.