Felhívás!

Püspöki szentmise Gelencén

Püspöki szentmise Gelencén Kovászna megye

Tegnap, Szent Imre napján a gelencei nagytemplomban tartották Kézdiszék egyik legnagyobb római katolikus búcsús ünnepét. A szertartást dr. Kerekes László segédpüspök celebrálta Vargha Béla kézdi-orbaiszéki főesperes és Hajlák Attila imecsfalvi plébános, valamint a környékbeli papság segédletével.

A püspök feltette a kérdést: sokan úgy vagyunk, hogy kételkedve állunk hozzá, mit is tud nekünk üzenni egy 11. századi szent? „Megvolt abban az időben, gyakorolta azokat az erényeket, de most már más a világ, ami az online körül forog. Ha megnézzük a Szent Imre-ábrázolásokat itt – vagy akár a felszegi templomban is –, látjuk a szép, fiatal alakját, amint imádkozik, vagy ahogyan felajánlja életét, annak áldozatát, a tisztaságát. Ferenc pápa szerint ilyenek a szentek: nem templomi, sápadt arcú figurák, hanem ma is aktuálisak. És nem egy idegen szó számunkra sem szentnek lenni, felajánlani életünk nagy áldozatát” – magyarázta a püspök. Hozzátette: Szent Imre ünnepén nekünk is erre kell éreznünk lelkesítést.

Szent Imre életében sok olyan rokon vonás van, amire rácsodálkozhatunk, beépíthetjük ma is a mindennapi életünkbe” – hívta fel a hívek figyelmét a gelencei származású segédpüspök. A búcsúra Gelencei Körképben részletesebben visszatérünk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.