Hirdetés
Hirdetés

Legyen végre rend!

Legyen végre rend! Kovászna megye

Idén viszonylag kevés probléma volt a medvékkel az egyik legkitettebb községben, Bodokon. Fodor István polgármester arra számít, hogy az RMDSZ által környezetvédelmi miniszternek delegált Tánczos Barna végre „rendet csinál” a területen.

Hirdetés
Hirdetés

A „viszonylagos” csendet „bodokiasan” kell érteni: ha a medve nincs mindennap bent a faluban, az már jó. Az idei legnagyobb problémát az az állat okozta, amely rendszeresen belátogatott az oltszemi kisegítő iskola kertjébe, ahol éjjel-nappal több mint ötven gyerek tartózkodik – mondta el Fodor István. A polgármester az Isten jótékony csodái közé sorolja, hogy egyetlen gyermek sem találkozott vele. Ezt az állatot végül több hónapos huzavona után kilőtték, azóta „csak itt-ott tűnt fel egy-egy medve”.

Fodor úgy véli: a medvék egy részét fenn tartja a havason a bőséges makktermés, a másik része oda húzódott, ahol az afrikai sertéspestis nagyobb arányban pusztította a vaddisznókat, a mindenevő medve ugyanis előszeretettel fogyasztja az elhullott állatokat.

Ami az RMDSZ-es környezetvédelmi minisztert illeti, Fodor azt várja, hogy „csináljon rendet”. A környezetvédelem nem (csak) a medvék és farkasok védelmét jelenti. Nem lehet úgy védeni egy fajt, hogy kipusztítunk öt másikat. Az elszaporodó farkasoktól lassan nincs egy nyúlfiú, eltűnnek az őzgidák. A farkasoknak besegít a megszámlálhatatlan juhászkutya, amelyek kolonc nélkül levadásznak minden egy mázsánál kisebb vadat. A juhászok azt csinálnak, amit akarnak, elképzelhetetlen kosz, mocsok, szemét marad utánuk, amikor lejönnek a havasról, a lenyírt, nehezen lebomló gyapjút viszi a szél mindenfelé – magyarázza a polgármester.
Fodor szerint a törvény erejével kell rendet tenni, mert így „szégyent hozunk a rendtartó székely falura”. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások