Hirdetés
Hirdetés

Hitelekből is fejleszt a város

Hitelekből is fejleszt a város Kovászna megye

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa a hét eleji rendkívüli munkaülésén elfogadta egy 100 millió lejes (körülbelül 20 millió eurós) bankhitel felvételéhez szükséges határozattervezetet és dokumentációt. Az összeget 12 fő fejlesztési és felújítási beruházásra szánják.

Hirdetés
Hirdetés

A városnak már 2019 novembere óta nincs bankhitelekhez kapcsolódó hátraléka, illetve adóssága, miután egy korábbi hitelt idő előtt törlesztett. Az újabb bankhitelhez közbeszerzési eljárást is kiírtak, a Román Kereskedelmi Bank (BCR) lett a nyerő, mert a legkedvezőbb feltételeket ajánlotta. A hitel visszafizetési ütemezése 13 évre, azaz 156 hónapra szól, a szerződésben az is benne van, hogy szükség esetén 3 év, azaz 36 hónap hosszabbítást, „kegyelmi időt” lehet kérni.

A 100 millió lejből felújítják a Székely Mikó Kollégium régi épületét (egykori Jókai nyomda) és bentlakását (9 millió lej), továbbá a Mihai Viteazul Nemzeti Kollégium könyvtárának épületrészeit (6 millió lej). Új óvodát építtetnek a Borvíz utcában (7 millió lej), és komoly felújítási munkálatok várnak a Román Nemzeti Bank volt sepsiszentgyörgyi fiókjának székházára (5 millió lej) is, ahol a Design Bank innovációs központ kap majd helyet. A Város Szíve elnevezést viselő központi övezetben területrendezésre kerül sor, gyalogsétányokat létesítenek (2 millió lej), emellett a Cigaretta utca is új arculatot kap, felújítják (7 millió lej), mert ott jelentős egészségügyi beruházásokra van kilátás. A 13E jelzésű országútnak a városhoz tartozó részein forgalomszabályozási és -észszerűsítési átépítések lesznek (2,5 millió lej).

A hitel öt legnagyobb összegű felhasználási tervezete: korszerű, tágas, fedett zöldségpiac a Bánki Donát utcában (15 millió lej), a Nicolae Iorga utcában épülő emeletes parkolóház működtetéséhez kapcsolódó költségek (14,5 millió lej), a Jókai Mór utca teljes felújítása, beleértve a közvilágítást és csatornázást (12 millió lej), út- és utcafelújítások a Sepsiszentgyörgyhöz tartozó Szotyor faluban (10 millió lej), az ipari park övezetében lévő utak korszerűsítése és közművesítési munkálatok (10 millió lej). 

 Fotó: Beliczay László

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. december 21., 10:25
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Szép lista, de a határidő is érdekelne, mert ezt a sok munkálatot nem tudják befejezni a hitel visszafizetés hatarideig. A kicsi stadionban a sport iskolát szerintem már 10 éve építgetik, a Táncsics Mihály rövid utcákat is már vagy 3 éve felturtàk. Ha valaminek nekikezdnek, akkor ott dolgozzanak teljes gőzerővel, hogy minél hamarabb befejezzék a munkálatot.

 • User
  Dátum: 2022. december 21., 10:15
  ÉRTÉKELÉS: 5

  20 miilio eur hitel? Szep meg az unokaink is nyogik majd a kamatokat! Ezek csak hitelbol tudnak epiteni? Eladositjak a varost, aztan adokat emelnek hogy a osztrakok(bcr) gazdagodjanak!A nep hol marad? ja ertem mar csak joga van fizetni!