Felhívás!

Hétmillió eurós keretösszeg

Hétmillió eurós keretösszeg Kovászna megye

Az elkövetkező években több millió eurót fordítanak Sepsiszentgyörgyön a hátrányos helyzetű övezetek fejlesztésére. A cél az Őrkő és Csíki negyedek, valamint Szépmező lakótelep mélyszegénységben élő közösségének a felzárkóztatása.

– Jó hírrel kezdjük az évet, hiszen egy fontos pályázatunkat az elmúlt év végén pozitívan bíráltak el. 49 jelentkezőből a hetedik legmagasabb pontszámot érte el a mi stratégiánk – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Elmondta, akkor lehet konkrétan megtudni a rendelkezésre álló keretet, amikor a fellebbezéseket elbírálják, és kiderül, hogy ki és mekkora összegre pályázott, de a maximális keret, az 7 millió eurót jelent, és ezzel számolnak.

– Évek óta azt mondjuk az őrkői fal kapcsán, hogy le kell bontani a fizikai falakat, de legalább ilyen fontos, hogy a közösségeket elválasztó láthatatlan falakat is lebontsuk. Decemberben lebontottuk a fizikai falat, és elkezdtük a láthatatlan falak lebontását is. Ez azonban egy sokkal nehezebb, bonyolultabb, időigényesebb folyamat, de meggyőződésem, hogy ezzel a pályázattal sikerül ténylegesen az előítéletek jelentős részét lebontani, és nem utolsósorban a mélyszegénységből a közösségeknek egy jelentős részét kisegíteni – hangsúlyozta a városvezető.

A pályázat a romák által lakott Őrkőről, a Csíki negyedről és Szépmezőről szól, és azt szeretnék elérni vele, hogy a munkaerőpiacon való elhelyezkedés szempontjából egy lehetőségként lehessen tekinteni erre a demográfiai értelemben életképes és fiatal közösségre.

– Azt szeretnénk elérni, hogy a gyerekek lássák azt, hogy reggel a szüleik elmennek dolgozni, és ezáltal tudatosuljon bennük az, hogy akkor lehet az életben egyről a kettőre jutni, ha dolgozunk, ha iskolába járunk, ha hasznos tagjai vagyunk ennek a közösségnek – emelte ki a polgármester.

Októberben alakult meg az a helyi akciócsoport, amelynek az volt a feladata, hogy a hátrányos helyzetű övezetek stratégiáját elkészítse a pályázat benyújtása érdekében. Az egyesületnek, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat mellett négy civil szervezet, egy cég és két magánszemély a tagja. A pályázat részét képezi többek között az Őrkő „zsáknegyed” jellegének a felszámolása, de – Tóth-Birtan Csaba alpolgármester szerint – az infrastrukturális beruházások mellett ötven szociális lakás építését, valamint a közösségi ház és az ott zajló tevékenységek bővítését is tervezik. Ugyanakkor a Csíki lakónegyedben egy új közösségi központot létesítenének, ahol számos foglalkoztatottsági, szociális, oktatási szolgáltatást lehet majd megvalósítani, illetve Szépmezőn felújítanák a lakóépületeket. Tóth-Birtan ugyanakkor kiemelte: a hátrányos helyzetű réteg foglalkoztatottsága fontos intézkedés. Egymillió euró van arra szánva, hogy képzéseket, a munkaerőpiacon való megjelenést vagy akár vállalatalapítást is finanszírozhassanak a projekt által. Az akciócsoport ügyvezetője, Veres Tímea elmondta, a stratégia 2023-ig szól, tehát a pályázat részét képező vállalásokat öt év alatt kell megvalósítani. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások