Felhívás!

Fontos a szakemberképzés

Fontos a szakemberképzés Kovászna megye

Tanulj szakmát címmel hirdet állásbörzét a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara partnerségben Kovászna Megye Tanácsával. Az uniós projekt célja, hogy a szakközépiskolát elvégző, Kovászna megyei diákok munkahelyet, a vállalkozások pedig szakképzett munkaerőt találjanak. A platform a továbbiakban a szakgyakorlatok digitalizálásáért és koordinálásáért is felel. A témában tegnap a Nexxon vállalat kézdivásárhelyi székhelyén tartottak sajtótájékoztatót.

Egyetlen vállalkozás sem tud működni megfelelő szakember nélkül, sajnos azt tapasztaljuk, hogy az oktatás nem tud lépést tartani a munkaerőpiac elvárásaival, ezért volt fontos, hogy végigvigyük a Tanulj szakmát projektünket – vezette fel Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a szakoktatás gyakorlati környezetét lehetővé tevő uniós pályázatukat. Véleménye szerint Kovászna megyében a szülők fejében kell kicsit rendet tenni, eloszlatni azt a tévhitet, hogy a szakiskola rossz dolog. „Jól felszerelt szakiskoláink vannak a megyében, érdemes ilyen irányba elmozdulni” – fejtette ki.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kiemelte, hogy a következő időszakban nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a szakiskolák népszerűsítésére, mivel nagyon kevés a jó szakember vidékünkön. – Az Electrica áramszolgáltató vállalat vezérigazgatójával és a Puskás Tivadar szakiskola igazgatójával megbeszéltük, hogy például szeptembertől indulni fog az iskolában villanyszerelői képzés. A szakmában is lehet valaki sikeres, de akár továbbtanulni is lehet – tette hozzá.

A Tanulj szakmát projektet Mihálcz Szende projektmenedzser ismertette: a kezdeményezés 2018. júliusában indult öt partnerrel. A terv az volt, 150 diákot bevezessenek az autóbádogos, fémmegmunkálás és az elektrotechnika szakmákba. Végül 215 diák iratkozott be, és járt cégekhez gyakorlatozni. Most a végzősöket felkarolva, állásbörzét szerveznek, ugyanakkor létrehoztak egy online platformot – invatameseria.ro –, ahol száz diák adatlapja érhető el, ami jó a munkát keresőknek, de az alkalmazni kívánó vállalatoknak is.

Kristó Kinga partnerségért és innovációért felelős szakember szerint tévhit, miszerint az itteni fiatalok mind külföldi munkában gondolkodnának. – Végeztünk egy kutatást, amely rávilágít, ha a diákok gyakorlatozhatnak, látják lehetőségeiket, akkor maradni szeretnének. 100 diákból 55-en konkrétan tudják, hogy milyen szakmában akarnak dolgozni, 33 diák itthon akar dolgozni, de nem tudja milyen területen. 11 diák tovább akar tanulni, egyetlen tanuló nyilatkozta, hogy külföldön szeretne munkába állni – ismertette projektjük sikereként az eredményt.

A sajtótájékoztatón jelen volt továbbá a házigazda Nexxon részéről Barta Vilmos ügyvezető igazgató, Vikol Lehel szervizek igazgatásáért felelős igazgató és Incze Vilmos, a Zambelli Metal duális oktatásáért felelős igazgató. Ők használják már a platformot. Vikol Lehel kiemelte, a szakemberhiányt ők is tapasztalják, ezért tartották fontosnak, hogy felkarolják a diákokat, akik a gyakorlat során megismerik az adott szakmát, esetenként meg is szerethetik. A sepsiszentgyörgyi Zambelli Metal a Puskás Tivadar Szakközépiskolával együttműködésben indított hegesztő szakmában duális képzést, fejtette ki Incze Vilmos. A szakma elsajátításához tanműhelyt létesítettek, a vállalatnál gyakorlati és elméleti oktatást biztosítanak, a 15 diákot három csoportba osztva oktatják. Jók a tapasztalataik, a kiscsoportos oktatásnak köszönhetően jobban oda tudnak figyelni a diákokra, akik ezt értékelik is. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. június 25., 6:37
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Videkunkon az a keves jo szakember nincs megbecsulve kiveve ha nem politikus.A gyenge fizukrol miert nem papoltok, a szulok sokan atadnak tudasukat gyermekeiknek,de nem szeretnek ,hogy modern rabszolgak legyenek mint ok,valameik orokos nem tault patronkanal .