Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Folytatják az elhagyott autók elszállítását

Folytatják az elhagyott autók elszállítását Kovászna megye

Július első hetében folytatódott az elhagyott autók összegyűjtése Sepsiszentgyörgyön: ezúttal 11 autót emeltek fel és szállítottak ideiglenesen a városi kertészethez.

A parkolóhelyek minden lakónegyedben szűkösek, ezért az „ottfelejtett” autók gondot jelentenek az ott lakók számára, ezektől valamilyen módon szabadulni akarnak. A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrök rendszeresen kapnak bejelentést ilyen autókról, amelyek zavarják az embereket, nehezítik a parkolást. Ezúttal is a Brassóból bérelt speciális jármű segítségével szállították el az elhagyott járműveket. A tulajdonosuk még 30 napig kiválthatja, utána ócskavasként értékesítik.

Az autó elhagyottá válásának kérdése két fontos kritérium alapján dől el, ezek alapján döntenek arról, hogy maradhat-e közterületen – tájékoztatott Hadnagy István, a Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség vezetője. Amennyiben hosszú ideje állomásozik közterületen, és nem felel meg a, közlekedéshez szükséges minimális jogi követelményeknek, azaz nincs érvényes műszaki vizsgája (ITP-je), akkor elszállítják.

Hirdetés
Hirdetés

Ezután a folyamatot lebonyolító közlekedésrendészeti iroda felszólítást helyez el az autó szélvédőjén, amelyben közlik: a tulajdonosnak 10 munkanap áll rendelkezésére, hogy változtasson a helyzeten. Júliusban összesen 11 ilyen felszólítást bocsátottak ki. „A folyamatot az sem szakítja meg, ha a tulajdonos időközben átszállítja az autót máshová, amennyiben az adott hely közterület.”

Voltak olyan személyek is, akik egy másik gépkocsira béreltek parkolóhelyet, de használaton kívüli autót tartottak ott. „A parkolóhelyen csak parkolni lehet, nem lehet lomot tárolni rajta, és a helyi határozatok értelmében az elhagyott autók tárolása is tilos – nyomatékosított a helyi rendőrség vezetője. – Ha az autó bérelt parkolóban áll, és időközben elhagyottá válik, szintén elszállítása kerül, ugyanis ez szerződésbontási ok, parkolót kizárólagosan közlekedésre alkalmas jármű számára lehet bérelni. Arra is láttunk példát, hogy egy ilyen autót raktárnak használt a lakó: ez sincs rendben, mert azt jelenti, hogy a használatban lévő autóval valahol csak elvesz egy parkolóhelyet az adott lakóközösségtől. Azt tudjuk javasolni, hogy aki nem szeretne megválni egy használaton kívüli autótól, tárolja magánterületen, ellenkező esetben sajnos kénytelenek leszünk elszállítani. Az idén ez a második alkalom, hogy roncsokat szedünk össze, de még garantáltan sor kerül hasonló akcióra.

Amennyiben egy elszállított autó tulajdonosa visszaigényelné az autót, ki kell fizetnie a szállítási díjat (amely változó), valamint a naponkénti 100 lej tárolási díjat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük