Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Százötven női jelölttel vág neki a választásoknak az RMDSZ

Százötven női jelölttel vág neki a választásoknak az RMDSZ Kovászna megye

Az RMDSZ Háromszéki Nőszervezet képviselői hétfői sajtótájékoztatójukon jelentették be: Kovászna megyében a szövetség 150 női jelöltet indít, köztük ketten polgármesteri címre fognak pályázni. Ezzel a megyében induló önkormányzati tisztségre jelöltek 21 százalékát nők fogják kitenni, majdnem megduplázva a nyolc évvel ezelőtti arányt.

Hirdetés
Hirdetés

A hölgyek politikai szerepvállalását ösztönözve idén 138 helyi-, 9 megyeitanácsos-jelöltet és összesen 2 női polgármesterjelöltet indít az idei helyhatósági választásokon a háromszéki RMDSZ. A vezetői pozíciókat az újrázni készülő Szotyori Angéla foglalná el Málnás községben, valamint Bordás Enikő Uzonban. Míg 2016-ban 9 százalék volt a szövetség színeiben induló női jelöltek aránya, addig idén ez a szám több mint duplájára nőtt.

Ösztönzik a politikai életben való részvételt

Domokos-Fejér Melinda, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke ismertette: a szövetség Háromszék 40 településén állított össze teljes tanácsosi listát, ezek közül mindegyiken szerepel legkevesebb egy hölgy is. Idén a szövetség 706 személyt jelöl önkormányzati tisztségre a megyében, közülük 21 százalék nő, 18 százalék pedig fiatal. A számok tehát határozottan felfelé ívelő tendenciát mutatnak, az elnök szerint ez is visszaigazolás arra, hogy a hölgyek jól megállják a helyüket a közügyekben. Háromszék ugyanakkor az európai parlamenti jelöltlistán is jelen van Kovács Zenkő-Bernadett személyében.

Kondor Ágota, Domokos-Fejér Melinda és Szabó Emese, a nőszervezet képviselői. Fotó: Farkas Orsolya

A jelölteket illetően az elnök kiemelte, hogy ez alkalommal sem engedik el az önkormányzati tisztséget elnyerő nők kezét, a korábbi alkalmakhoz hasonlóan továbbképzést biztosítanak számukra, amelyekkel jobb belátást nyerhetnek az önkormányzati kommunikációba, viselkedéstanba, jogrendszerbe és közigazgatási ismeretekbe. A tanfolyamokért a háromszéki RMDSZ és az országos nőszervezet felel.

Lehetőség a hölgyeknek

Az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete 2013-ban jött létre, mint a szövetség közösségépítő, nők közéleti jelenlétet ösztönző egylete. A megyei tagszervezetben csaknem 1500 nő tevékenykedik, akik évente 250 rendezvényért felelnek. Kondor Ágota, a sepsiszentgyörgyi közösség elnöke szerint ugyanis a hölgyek sajátos látásmóddal, kreatív ötletekkel segítik az önismereti, kulturális, hagyományőrző programok összeállítását. A szervezet képviselői kihangsúlyozták, hogy állandóan várják az új jelentkezőket, fiatal lányokat és idősebb hölgyeket egyaránt.

Az elmúlt évtizedben 20 szervezetet alakítottak a megyében, de hamarosan Zabolán is újabbat avatnak, amelynek élére Szabó Emese családorvost helyezik. A helyi tanácsosként is induló elnökjelölt hiánypótlónak találta a nőszervezet kialakítását a községben, orvosként elsősorban a női egészségre szeretne majd fókuszálni a tevékenységében, de pszichológiai témájú, karitatív rendezvényeket is tervezne a jövőben.

Fotó: Farkas Orsolya

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. május 14., 17:18
    ÉRTÉKELÉS: 4

    „Háromszék ugyanakkor az európai parlamenti jelöltlistán is jelen van Kovács Zenkő-Bernadett személyében.” Vagyis Sztakics Éva lánya… nem került senki más??? Pont ő? Csak ő? Hihetetlenül lezüllütt a mostani háromszéki RMDSZ stáb. Saját magukat jelölik csak, és csak újrázni akarnak a végtelenségig. Ennyi az eszük és az egész viziójuk a jővőről. Na nem a magyarságáéról, hanem csak a saját magukéról. Nem kell haragudni, csak ennyire képesek, ennyit képesek felfogni, átlátni az egészből. Az hogy már sok RMDSZ tag sem támogatja a saját pártját és az egyokri szavazók sem, az nem a véletlen műve. És az RMDSZ szuperbukkása sem lesz véletlen a választásokon. Ahogy Bajusz Sanyika mondta: a közszférában semmi sem a véletlen műve. Na ez a szuper bukkás sem lesz az neki és a maga köré összetákolt bandának. Hiába a riogatás az AUR-al és hiába a remény arra, hogyha nem kerülnek jól a választások az RMDSZ-nek akkor is valahogy beprocizzák a románok maguk mellé, hogy az EU szemében jónak tűnjön a romániai kissebségvédelem. Rossz hírek számukra: a riogatásnak nem lesz elegendő hatása, az EU-t pedig cseppet sem érdekli a nemzeti kissebségi téma. Mostmár van nekik mint téma (az előbbi még téma sem lesz): ukrajnai háború, Trump visszajövetele, EU-s pénz és fegyver hiány, orosz bau-bau. Sok sikert a bukkáshoz RMDSZ. Nézzetek tükörbe és …… (nem írom – itt a többség ugyis tudja mire kell gondoljon)