Felhívás!

A vakációs csekkek hatása

A vakációs csekkek hatása Kovászna megye

Két „mellékhatása” is lett már első évben a vakációs csekknek: egyrészt, az őszi szezonban sokfelé tele vannak a panziók, másrészt nagyságrendekkel kevesebben készülnek külföldön szilveszterezni, mint a korábbi esztendőkben – állítják az utazásszervezők képviselői.

A szakemberek szerint kizárólag a vakációs csekkeknek köszönhető, hogy a máskor szerencsés esetben „félházas” őszi szezonban nyár eleji „felhozatal” van. Azon kívül ugyanis, hogy egészen rendkívüli módon megnyúlt a „vénasszonyok nyara”, sokan vannak, akiknek nyáron nem jutott hely, és lassan lejár az idei vakációs csekkjük, most sürgősen elmennek valahová üdülni, csakhogy ne vesszen el az egyébre nem használható értékjegy.

Fülöp László, a Sugás szálloda és a kommandói Alpin Villa tulajdonosa azt mondja: egyre több vendég fizet vakációs csekkel, és „meglepően jól megy” az elszámolás.
– Az igazság az, hogy jóllehet Magyarországon gyakorlatilag egy hasonló rendszerrel állították talpra a turizmust, az elején a magam részéről óvatos voltam, hogy ne mondjam, féltem. Erősen tartottam tőle ugyanis, hogy meggyűlik a bajom az elszámolással, elhúzódik, vagy ki tudja, mit találnak ki, amit én utólag esetleg már nem tudok megoldani a már eltávozott vendéggel. Végül mégis belementünk, és igen kellemes meglepetésben volt részünk: a pénzt legtöbb két héten belül megkaptuk, ami ebben az országban igen jó határidőnek számít, ami az állammal való elszámolást illeti – mondta el Fülöp László.

A másik következménye a vakációs csekkeknek, hogy mintegy 30 százalékkal csökkent azon, különösen kisgyerekes családok száma, akik külföldön szeretnék eltölteni a szilvesztert. Ehelyett, a vouchereket is „bevetve”, idehaza kerestek jó programot ajánló szálláshelyet, ahol az évek fordulóját eltölthetik. Erről Lucia Morariu, az Eximtur vezetője beszélt a sajtónak.

László Endre, a Transilvania Tourist Service utazási iroda tulajdonosa megkeresésünkre azt mondta: ő „nem érzi ennyire” a vakációs csekk „elvonó hatását”.

– Lucia Morariu az egyik leghitelesebb forrás a román turizmusban, nem vonom kétségbe, amit állít, annál is inkább, hogy ők 50–50 százalékban bel- és külföldi csomagokat szerveznek, ezért vélhetően komplexebb rálátásuk van a piaci mozgásokra, mint nekünk, akik főleg külföldre utaztatással foglalkozunk. Az egyedüli logikus ellenérv az lehetne, hogy a szilveszter mindenkor egy rendkívüli csomag volt: az akkor is elkelt, ha senki semmilyen kedvezményt nem adott. Ilyen idő tájt már minden hely foglalt volt jegyek nélkül is, de bizonyára átrendeződhetett valami, ha Lucia Morariu azt mondja. Mindenesetre, a mi szintünkön nem tapasztaljuk, hogy jelentősen visszaesett volna azoknak a száma, akik külföldön akarnának szilveszterezni annyira, hogy alig van már helyünk azokon a szálláshelyeken, ahová mi szervezzük az év végi partit – fogalmazott a szakember.

Az 1450 lej értékű vakációs csekkeket idéntől kötelező adniuk a közintézményeknek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások