Ünnepi est a kultúrotthonban

Ünnepi est a kultúrotthonban

A meghívott előadók – dr. Nagy Botond levéltáros és Szilágyi-Bartha József műépítész – vetített képek segítségével szemléltették a két falu 1878-ban történt egyesülése utáni idők gazdasági fejlődésének jellemzőit, beszéltek arról, hogy miként vált például az italmérési jog a fejlődés együtthatójává az egyesített településen. Arról is szóltak, hogy kik is voltak azok a kiszakító birtokosok, hogyan alakultak a nagybaconi közbirtokosság első évei, miért olyan amilyen Nagybacon jelenlegi faluképe, hogyan fejlődtek a lakóházak, az épületek a településen, hogyan építkeztek az emberek. Természetesen szóba került az is, hogy mit kellene tenniük a helyieknek azért, hogy ez a hagyományos falukép minél tovább megmaradjon a 21. század sűrűn változó gazdasági körülményei dacára is.

Az előadások után helybéli néptáncosok léptek színpadra, akik az Uzonka legendájának változatával örvendeztették meg a művelődési házat színültig megtöltő közönséget.

Hozzászólások
Fontos a lelki „elsősegélynyújtás”

Fontos a lelki „elsősegélynyújtás”

A kézdivásárhelyi Búgócsiga Baba-Mama Klub júniusi meghívottja, dr. Dimény Edina pszichiáter szakorvos az Anya lelki változásai a szülés előtti, alatti és az ezt követő időszakban címmel tartott lelki „elsősegélycsomagot” az érdeklődőknek. A kétgyerekes szakember fontosnak tartja, hogy a várandósok és a kismamák megfelelő felvilágosításban részesüljenek a preinatális periódus alatt végbemenő testi változások mellett a mentális változásokkal kapcsolatosan is. Őt kérdeztük a fenti téma apropóján.