Ünnepi est a kultúrotthonban

Ünnepi est a kultúrotthonban

A meghívott előadók – dr. Nagy Botond levéltáros és Szilágyi-Bartha József műépítész – vetített képek segítségével szemléltették a két falu 1878-ban történt egyesülése utáni idők gazdasági fejlődésének jellemzőit, beszéltek arról, hogy miként vált például az italmérési jog a fejlődés együtthatójává az egyesített településen. Arról is szóltak, hogy kik is voltak azok a kiszakító birtokosok, hogyan alakultak a nagybaconi közbirtokosság első évei, miért olyan amilyen Nagybacon jelenlegi faluképe, hogyan fejlődtek a lakóházak, az épületek a településen, hogyan építkeztek az emberek. Természetesen szóba került az is, hogy mit kellene tenniük a helyieknek azért, hogy ez a hagyományos falukép minél tovább megmaradjon a 21. század sűrűn változó gazdasági körülményei dacára is.

Az előadások után helybéli néptáncosok léptek színpadra, akik az Uzonka legendájának változatával örvendeztették meg a művelődési házat színültig megtöltő közönséget.

Hozzászólások
Látványos fejlődés, kimagasló eredmények

Látványos fejlődés, kimagasló eredmények

Indulási jogot szerzett a Tanulók Háza és a Love To Dance egyesület közös tánccsoportja a kanadai, illetve az egyesült államokbeli táncvilágbajnokságra, de számos más hazai és nemzetközi versenyen kimagaslóan teljesítettek. A csapatra joggal büszke az oktató Molnár Enikő, de elkeseredésre is van oka: sajnos nem minden világszintű eseményre jutnak el, legfőképpen az anyagiak miatt. A táncról, nehézségekről és a mozgás szépségéről beszélgettünk.

Várják a fogyatékkal élő álláskeresőket

Várják a fogyatékkal élő álláskeresőket

Egyelőre nem hozott nagy változásokat az új kormány, az új miniszter a munkaügy háza táján. Az évi fizetésalaphoz is költségvetés-kiigazítás szükségeltetik, amire ígéret van, de az új miniszter még nem lépett kapcsolatba a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökségekkel. Kelemen Tibor igazgató havi sajtótájékoztatóján beszélt részletesebben arról, ami előrelátható a következő hónapokból.

A recehájastól a szentesi csíramáléig

A recehájastól a szentesi csíramáléig

Tizenkét csapat, száznál is több amatőr és hivatásos böllér, jókedv és kellemes, tavaszias idő. Ezek voltak a főbb jellemzői a tizennegyedik alkalommal tető alá hozott bálványosi disznótoros fesztiválnak, amely idén is a nemzetköziség jegyében zajlott, hiszen nyolc külföldi és négy hazai csapat mérte össze tudását, finomabbnál finomabb étkeket készítve és látványosabbnál látványosabb asztalokat terítve.