A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Ünnepi est a kultúrotthonban

Ünnepi est a kultúrotthonban

A meghívott előadók – dr. Nagy Botond levéltáros és Szilágyi-Bartha József műépítész – vetített képek segítségével szemléltették a két falu 1878-ban történt egyesülése utáni idők gazdasági fejlődésének jellemzőit, beszéltek arról, hogy miként vált például az italmérési jog a fejlődés együtthatójává az egyesített településen. Arról is szóltak, hogy kik is voltak azok a kiszakító birtokosok, hogyan alakultak a nagybaconi közbirtokosság első évei, miért olyan amilyen Nagybacon jelenlegi faluképe, hogyan fejlődtek a lakóházak, az épületek a településen, hogyan építkeztek az emberek. Természetesen szóba került az is, hogy mit kellene tenniük a helyieknek azért, hogy ez a hagyományos falukép minél tovább megmaradjon a 21. század sűrűn változó gazdasági körülményei dacára is.

Az előadások után helybéli néptáncosok léptek színpadra, akik az Uzonka legendájának változatával örvendeztették meg a művelődési házat színültig megtöltő közönséget.

Hozzászólások
Zarándoklat a vallásszabadság szellemében

Zarándoklat a vallásszabadság szellemében

A vallásszabadság tordai kihirdetésének 450. évfordulója tiszteletére 450 km hosszú lovas zarándoklatra vállalkoztak 2018. július 7–21. között egy bő tucatnyian Erdélyből és Magyarországról. A székelyderzsi és oklándi unitárius egyházközségek által szervezett kéthetes zarándoklatról készült kisfilmet csütörtök este mutatták be a Bod Péter Megyei Könyvtárban. Levetítése után a jelen lévő zarándokok megosztották élményeiket a közönséggel.