Felhívás!

Ünnep az oviban

Ünnep az oviban

Hétfőn ünnep volt a kovásznai 1-es számú Napközi Otthonban, hiszen átadásra került a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány által finanszírozott, kibővített óvodakert.

A Zöld Övezet Program keretében lezajlott bővítés során élő sövénnyel körbevett mesesátorral, szenzoriális játékok játszásához szükséges tapogatókkal, madártani táblával, sakkszerű sziklakertbe ültetett növényekkel, növények között létrehozott játék autópályával, fűszerkerttel, valamint egy hintára felszerelt meteorológiai állomással gazdagodott az intézmény udvara. Ez utóbbi kapcsán érdemes megemlíteni, hogy egy alkalmazás segítségével a szülők, valamint a város lakói is csatlakozhatnak hozzá telefon vagy táblagép révén, és nyomon követhetik az adatokat (pl. nyáron az ibolyántúli sugárzást). A fenti megvalósítások azért jöttek létre, hogy a kicsik zöldebb környezetben, relaxációs és egészségmegőrző miliőben tölthessék ovis napjaikat.
Gergely-Kovács Katalin óvoda igazgatónő beszédében ki is emelte: „Szeretnénk, hogy a gyerekek szívesen járjanak hozzánk, és jól érezzék magukat az óvodánkban.” Ugyanakkor köszönetet mondott a LAM Alapítvány részéről Dombi Örsnek és a kovásznai önkormányzatnak, amiért a pályázat során segítséget nyújtottak. Külön köszönet illette a kivitelezőket, az önkéntesek segítségét, valamint a szülők és óvónők támogatását.
A rendezvényen többek közt jelen volt Gyerő József kovásznai polgármester, aki elismerését fejezte ki az óvoda vezetőségének, amiért ilyen lelkesen hozzájárultak az intézmény szépítéséhez, ami egyben a település összképét is javítja. Érdekességként megemlítendő, hogy a szóban forgó napközi otthonban már az ősszel is történt szépítés, hiszen a helyi önkormányzat támogatásával relaxációs ösvényt létesítettek, valamint kicserélték az intézmény kerítését is.
Gergely-Kovács Katalintól megtudtuk, hogy az egyes számú napközi otthonban – ahol mind magyar, mint román nyelvű csoportok tanulnak – 226 ovis van, de mint az igazgatónő megjegyezte: a létszámuk évről évre kevesebb, ami az egyre csökkenő gyerekvállalási kedvnek „köszönhető”.
A fent nevezett intézményhez tartozik a két csoporttal (magyar és román) működő óvodai előkészítős tanoda is, ahol 4 óvónő és 3 dada gondoskodik a gyerekekről. Ezt az intézményt a kovásznai önkormányzat támogatja. Az igazgatónő kifejtette: ide másfél éves kortól lehet a gyereket beíratni, és nagyon népszerű a kovásznaiak körében: mondhatni a szülők már a meghirdetés előtt érdeklődnek a beiratkozás lehetősége iránt. A bölcsődébe az első szakaszban június 8-ig lehet iratkozni, illetve lesz még iratkozás júliusban és augusztusban is. <<

Hozzászólások