Hirmondo

Tervek a KISZ háza táján

Tervek a KISZ háza táján

Biró Erika lelkész, a lemhényi Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet (KISZ) elnöke a Magyar Művészetért Díjrendszerbe tartozó Ex Libris díj egyik várományosa. A díj mellett a KISZ idei terveiről is beszélgettünk.

– Meglepetésként ért a hír, miszerint ilyen rangos elismerésben részesülök. Meister Éva színművész javasolt a díjra, majd kapcsolatba lépett velem Gubcsi Lajos, a Magyar Művészetért Díjrendszer alapító elnöke. Eddigi tevékenységemért díjaznak, amit a magyarságért és a nemzetért tettem lelkészként, illetve közéleti szereplőként. A mezőségi évek alatt kifejtett tevékenységemet Silai Rubinka vicei tanító, míg a székelyföldi éveket Bedő Zoltán újságíró méltatta. Számomra a díj megerősítés, hogy jó úton haladok, és biztatás, hogy folytassam, amit elkezdtem. Örömmel tölt el, hiszen úgy vélem, semmilyen politikai íze nincs, ez egy nemzeti alapú díj, ami számomra rendkívül fontos – nyilatkozta lapunknak a tervek szerint június 4-én, Budapest XXII. kerületében, a Klauzál Gábor Művelődési Központ színháztermében a Magyar Művészetért 45. Jubileumi Gáláján átadandó díj kapcsán Biró Erika.

Hirdetés
Hirdetés

Ami a munkásságának lemhényi szeletét illeti, az idei évnek is ötletekkel tele vágott neki a KISZ. „2022–2023 Petőfi-emlékév, ennek apropóján a költészet napjára szavalóversenyt rendezünk, hiszen a tavalyi megmérettetés nagy sikert aratott. Mivel Tamási-emlékév is van, novellaíró pályázatot hirdetünk Ábel a mai Székelyföldön címmel. Továbbá támogatjuk a tavalyelőtt civil kezdeményezésként indult Büdöskút-projektet, és bízunk benne, hogy idén sikerül ezt befejezni: a medence kitakarítása és fakeretbe való foglalása ugyanis várat még magára.

A Bene Zoltán és Biró Attila által gyűjtött világháborús katonai tárgyakat bemutató kollekciót mielőbb bemutatnák az érdeklődőknek. „Hamarosan új helyen állítjuk ki a gyűjteményt. Örülünk, hogy a helyi önkormányzat pozitívan állt hozzá ehhez a projektünkhöz, és támogatja azt.” Nyár végén tábort is rendeznének. „A Háromszéki Népfőiskolával közösen Úz völgye üzenete témával augusztusban tábort rendeznénk 15–18 éveseknek, melynek utolsó napja a megemlékezés napjára esne. Az őstörténet és múltunk megismertetése mellett táboraink célja, hogy a számítógépek virtuális világából kihozzuk a fiatalokat a való életbe.”

Pályaorientációs tanácsadást is rendeznének fiataloknak, Kis falum látványosságai témában videópályázatot hirdetnének, emellett a Lemhény környéki régi helynevek megőrzésére is gondoltak. „Térképet készítünk, amelyen feltüntetjük a település környéki helyneveket, és ezt nyilvános helyen kifüggesztenénk”.

Hozzászólások