Hirmondo

Számvetés év elején

Számvetés év elején

Benedek-Huszár János polgármester, a helyi önkormányzat demokratikus történetében először, mérleget készített az évek mezsgyéjén, beszámolva pontosan arról, mennyit és mire költött az önkormányzat az elmúlt évben.

Beszámolójában mindenekelőtt kifejtette, hogy az önkormányzat hatgyermekes család, melynek keze alá tartozik Barót, Bibarcfalva, Bodos, Felsőrákos, Köpec és Miklósvár, ám lehetetlen mindenütt azonos erőbedobással dolgozni, de elköltött pénzek tekintetében az önkormányzat arra törekedett, hogy egyik település se érezze elhanyagoltnak magát a másikhoz képest. A polgármester a volt városvezetésnek sem felejtett el köszönetet mondani – több beruházás ugyanis már az ő idejükben elkezdődött.

Hirdetés
Hirdetés

Íme, a 2021-es év költségeinek mérlege:

A legtöbb pénzt természetesen Baróton költötte el az önkormányzat. Ennek javarészét az iskolák fenntartása, javítása, az eszköztárak bővítése, illetve az új iskola építése emésztette fel. Az összeg 4,2 millió lej, amiből az új iskola építése 3,7 millió lejbe került. Az iskolák fenntartása, az új iskola építése a Baróton elköltött pénzek majdnem felét teszi ki. Az új iskola építésével kapcsolatban a polgármester megjegyezte: az 60%-ban készen van, idén nyáron átadják.

Tetemes összegbe került a baróti infrastruktúra javítása, újítása is: megújult a Barót-patakon átívelő Felső Víz utcai, illetve a Petőfi utcai híd, a városban kátyúkat tömtek be, és aszfaltoztak is (a buszmegállót és a református templom melletti parkolót). Minden településen kavicsozták az utcákat, ez 62.189 lejbe került.

A baróti kórházra összesen 482 ezer lejt költött tavaly a hivatal, a zöldségpiac felújítására 596.220 lejt, különböző javításokra pedig (beleértve a véczeri emlékmű és a bányászszobor felújítását) összesen 236.990 lejt.

Ezen felül sportra és kultúrára 150.000 lejt áldoztak, az egyházak támogatására 24.400 lejt, továbbá a Laura Ház munkáját 62.000, a Diakónia Alapítványét pedig 71.500 lejjel segítették.
A Baróthoz tartozó falvak közül kiemelkedik Köpec, ahol 171.416 lej értékben végeztek munkálatokat. Újítottak a kultúrotthonon, elköltöztették az iskolában a mosdót, felújították a tűzoltószertárt.

Következik Bodos, ahol 106.700 lej értékben újították fel a temető bejáratát, Felsőrákoson 75.612 lej értékben sáncokat takarítottak, Bibarcfalván hasonló értékben végeztek sáncásást és tereprendezést (ennek ára csak 2022-ben lesz kifizetve), Miklósváron pedig befejezték a ravatalozót, és 70.805 lej értékben rendezték a környékét.

„Az új esztendőnek sok-sok tervvel, töretlen bizalommal, hittel és jóra törekvéssel nézek elébe. Számítok továbbra is az egyházainkkal, civiljeinkkel, vállalkozóinkkal való, mindegyik fél számára eredményes együttműködésre, amelyhez odatesszük a vállunkat, és azt szeretném, hogy az év végén megelégedéssel tudjunk visszatekinteni mindarra, amit addig megvalósítunk. Örömhozó sikereket, boldogságot és az önmegvalósítás kitűzött céljainak az elérését kívánom városunk és Erdővidék minden egyes lakójának!” – összegzett közleményében Barót elöljárója.

Hozzászólások