Felhívás!

Nincs hiány tervekből idénre sem

Nincs hiány tervekből idénre sem

Jó évet zárt az önkormányzat Szentkatolna községben, néhány elkezdett munkálatot pedig idén fejeznek majd be. Tervekből nincs hiány 2022-re, azonban minden a költségvetéstől függ majd, illetve attól, hogy milyen pályázati lehetőségek nyílnak meg. Tusa Levente polgármester összegezte a múlt évet, valamint vetítette előre az ideit.

„2021 jó év volt számunkra”

– 2021-ben nagyjából 1,8 millió lejt költöttünk el munkálatokra. Létrehoztunk például 5 játszóteret, minden faluban egy-egyet. A játszóterek egyenként húszezer lejbe kerültek, pályázat útján a költségek felét a megyei önkormányzat fedezte. Emellett pályáztunk az Angustia egyesületnél egy szacskáló gépre is, amelyet decemberben meg is kaptunk. Ezzel az út szélét, a sáncok szélét szeretnénk karban tartani. Tavaly nekifogtunk egy márkosfalvi és egy hatolykai útszakasz leaszfaltozásának, amelyet nem sikerült befejeznünk, de mondhatni, jól haladtunk vele. Márkosvalván sikerült befejeznünk az aszfaltozást a sáncok kivételével, tavasszal itt folytatjuk a munkát. Hatolykán felszedtük a régi utat, megszórtuk törtkővel, így nem járnak sárban az emberek. A munkálat egyelőre a hideg idő miatt szünetel, hiszen ebben az időszakban nem lehetne minőségi munkát végezni. Tavasszal folytatjuk tehát, miután befejeztük Márkosfalván, következik Hatolykán az alapozás, aszfaltréteg öntése, valamint járda kiépítése – részletezte az elöljáró.

Három pályázat az Anghel Saligny programban

Szentkatolna község összesen három pályázattal indult az Anghel Saligny-programban, amelyeknek összértéke meghaladja a lehívható 4 millió lejt, az önkormányzat ugyanakkor reménykedik abban, hogy az újraosztásnál jut még pénz számukra.

– Pályázatot tettünk le Szentkatolna kanalizálására, Imecsfalván a községi út modernizálására, valamint Szentkatolnán egy útszakasz aszfaltozására. A négymillió lejbe beleférne a két út javítása, a kanalizálás egymagában is több mint négymillió lej. Reménykedünk abban, hogy vagy legalább a két utat, vagy pedig a kanalizálást sikerül ezzel a programmal megcsinálnunk – részletezte az elöljáró.

Ha ezzel a pályázattal sikerül az útszakaszok modernizálását véghez vinni, valamint minden folyamatban lévő pályázatot elnyer az önkormányzat, akkor lezárul minden aszfaltozási tervük. Éppen ezért a polgármester szeretne mind az öt falu egy-egy utcájára tervet készíttetni, hogy ha indul megfelelő program, kiírnak pályázatot, akkor a munka ezen felével legyenek készen.

Tervek idénre

Amint Tusa Levente mondja, több tervük is van erre az évre, azonban ezek akkor tisztulnak le, amikor már készen lesz az önkormányzat költségvetése.

– Szeretnénk modernizálni a tanács udvarát térkővel, új parkolókkal. Továbbá szeretnénk pályázni a márkosfalvi kultúrotthon felújítására is, mivel az épület hátsó része már elég rossz állapotban van. Tervben van a sportcsarnok fűtésrendszerének a pontra tétele is, jelenleg sajnos nem tökéletes. Ez fontos lenne abból a szempontból, hogy a futballcsapatunknak legyen, ahol edzenie az őszi-téli szezonban. Ha minden jól megy, akkor tavasszal be tudnak nevezni a bajnokságba, kedvező időben pedig tudnak játszani a nemrég felújított szabadtéri pályán – sorolta a polgármester.

Mint mondta, örülne, ha sikerülne idén is bővíteni a játszóterek listáját.

– Szeretnék még 100 ezer lej értékében játszótereket kialakítani, ahogyan a tavaly is. Vannak azok a játszóterek jelenleg a falvakban, amiket már jó néhány évvel ezelőtt építettünk fából. Ezek már nagyon rossz állapotban vannak, megkorhadt már a fa, ezért mindenképpen le kell cserélni, hiszen ebben az állapotban már nem biztonságosak a gyermekek számára. Kérdés azonban, hogy lesz-e idén kiírás erre a megyei tanácsnál, valamint az is, hogy ha tavaly pályáztunk már rá, idén ismét tudunk-e – magyarázta Tusa. Hozzátette, ezek a pályázatok, tervek mind igényelnek jókora önrészt is, azt pedig még nem tudják, hogy mekkora költségvetésből gazdálkodhatnak ebben az évben.

Két utcát lehetne modernizálni a tartozásokból

– Pontosan még nem tudom mekkora, de elég nagy összeggel maradtunk mínuszban a tavalyi évben. Nagyjából 2 millió 600 ezer lejes veszteséggel zárjuk 2021-et, ennek 80–90%-a pedig büntetés, vagyis az a pénz, amivel a polgárok tartoznak a hivatal felé. Van olyan ember is, akinek a tartozása már a 100 ezer lejt is meghaladta. Ha egyet számolunk, látjuk, hogy ennek a feléből is lehetne már két utcát korszerűsíteni. Azonban nem könnyű munka ennek a pénznek a behajtása – mutatott rá a polgármester.

Hangsúlyozta, a legnagyobb problémát Szentkatolna községben a szemét ügye jelenti. Nagyjából 85 ezer lejjel tartoznak a lakosok a hivatalnak.

– Mi, a polgármesteri hivatal, kötelesek vagyunk kifizetni a Tegának a szemét elszállítását, viszont a lakóktól nagyon nehezen tudjuk behajtani. Sajnos, kellett emelnünk az áron is, 9 lejről 11-re, mivel nagyon nagy mennyiségű szemetet termelünk. Annyit, hogy sokszor kételkedtem benne, lehetetlen, hogy ennyit termeljünk. Elmentünk azonban a lécfalvi hulladéklerakathoz, a szemünk előtt mérték le, a szám pedig valós. A baj az, hogy az emberek nem akarják megérteni, hogy mi kerülhet a szemétbe. Sokan megtöltik homokos kaviccsal, ami persze nagyon húz, amikor a mérlegre kerül, nekünk pedig súly szerint kell fizetnünk. Rengeteg a szemét, van olyan hónap, amikor 40 ezer lejnél is többet kell fizetnünk. Én megértem, hogy éves összesítésben egy négyszemélyes családnak többe kerül a szemét elhordása, mint a lakás adója, de ha tetszik, ha nem, ez így működik – részletezte Tusa Levente.

– Míg régen sok minden komposztálódott, most rengeteg olyan dolog kerül a szemeteskukába, ami nem oda jár. A Tega is osztott cetliket az embereknek, amelyen érthetően írta, hogyan kellene válogatni a hulladékot, mi kerülhet a szemetesbe, de sajnos nagyon kevesen alkalmazzák ezt. Községszinten ez jelenti a legnagyobb problémát számunka – tette hozzá.

Január elején érkezett egy fénykép szerkesztőségünkbe, amelyen az látható, hogy Márkosfalva határában a székelykapu lába ki van döntve. Rákérdeztünk a polgármesternél, mi történt.

– December folyamán ütközött a kapunak két hatolykai fiatal személygépkocsival. Ahogy jönnek be Márkosfalvára, a kapu baloldala sérült, a bal lábának a jobb oldala teljesen kitörött, de a másik fele is rongálódott. Jelenleg meg van támasztva, erősítve deszkával. Mi jelentettük a biztosítónak, jelenleg a válaszára várunk. Beszéltünk székelykapu-javítóval is, de várjuk, hogy a biztosítócégtől érkezzen ki valaki, aki felméri a kárt. Úgy véljük, nagyjából 25 ezer lejre rúg a kár, ugyanis a jobb lábát teljesen újra kellene csinálni a kapunak. A vinklivasak is teljesen lehajoltak, helyrehozni nehezen lehet, inkább ki kell cserélni. Addig azonban nem tudunk lépni, amíg a biztosítócég munkatársai nem jönnek ki. A pozitívum az esetben viszont az, hogy a két fiatalnak nem esett baja, épségben megúszták – mondta el Tusa Levente.

Hozzászólások