Felhívás!

Beköltöztek a kicsik az új óvodába

Beköltöztek a kicsik az új óvodába

Birtokukba vették a gyermekek új óvodájukat, amely a református egyház Piliske utcai területén épült a magyar kormány támogatásával, az épületben egy bölcsődés és három napközis csoport kapott helyet. Erről tartott sajtótájékoztatót kedden Gyerő József polgármester, Jeszenovics Róbert Károly alpolgármester, Balogh Zoltán kézdi-orbaiszéki esperes és Benedek Ildikó Anna, az óvoda igazgatónője.

Amint Balogh Zoltán esperes elmondta, az ötlet 2017-ben fogalmazódott meg, amikor ft. Kató Béla püspök Kovásznára látogatott.

– Akkor beszéltünk a püspök úrral arról, hogy ez a kert alkalmas volna egy olyan létesítmény létrehozására, amely a közösség igényeit szolgálná. Egyeztettünk a polgármester úrral és az óvoda akkori igazgatójával, hogy szükség lenne-e Kovásznán óvodaépületre. Nemsokára, a püspök úr jóvoltából, mi is részesei lehettünk a magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjának. Nagy örömünkre, hamarosan el is kezdődött az építkezés, és ma már ott tanulhatnak a gyermekek – vázolta az esperes.

A kivitelezést a sepsiszentgyörgyi Instal All nevű cég végezte, amely nagyon gyorsan felépítette az óvodát.

– A járványhelyzet sajátosan alakította az eseményeket, a technikai átadás megtörtént már november elején, a gyermekek pedig most hétfőtől vehették birtokukba az épületet, miután erre a püspök úr is biztatott. Az ünnepélyes átadást azonban jelenleg nagyon nehéz megszervezni, de reményeink szerint nemsokára erre is sor kerül, és akkor vendégül láthatjuk a magyarországi adományozókat, valamint bízunk benne, hogy ft. Kató Béla is jelen tud lenni. Az ingyen használati szerződést azonban aláírtuk az önkormányzattal, a gyermekek pedig már ott tanulhatnak. Az egyházközségünk háláját fejezi ki mindezért, hogy a területünkön egy ilyen nagyszerű épület állhat, ami szolgálja a Kovászna városi óvodai oktatást – fogalmazott Balogh Zoltán.

Gyerő József polgármester örömét fejezte ki az önkormányzatnak szánt partneri szerepért, amit felajánlott számukra az egyház, valamint a magyar kormány az egyházon keresztül.

– Azon az említett 2017-es találkozón is partnerek voltunk a tervben. Érdekes visszatekinteni, és rájönni, hogy az ígéret, a terv, az álom megvalósulhatott három év alatt – hangsúlyozta az elöljáró.

Mint mondta, Kovászna városában 2015–2016 óta működik bölcsődei oktatás, a szűkös hely pedig korlátozta az oktatás feltételeit. Épülőfélben van a városban egy óvoda, amelyet közigazgatási, pénzügyi gondok miatt nem sikerült eddig befejezni. Éppen ezért nagyon örültünk ennek a felajánlásnak, hiszen mindenképpen hiánypótló. Úgy néz ki, az épülőfélben lévő óvoda létrehozása is folytatódik, a napokban írjuk alá a költségvetési keret kiegészítését. Hosszútávon úgy gondolom, hogy a két épület létrejöttével megoldódik az iskola előtti oktatás kérdése – bizakodott a polgármester.

Az elöljáró kifejtette, hogy az ingyen használati szerződésnek a kedvezményezettje az önkormányzat, és általa a város. A helyi tanács továbbította a használati jogot az óvoda intézményének.

– Ezen óvoda esetében feltétel, hogy a tannyelv magyar legyen. A szülők felekezeti és etnikai hovatartozástól függetlenül írathatják be az óvodába gyerekeiket, viszont ott magyarul fognak tanulni – tette hozzá Gyerő.

Benedek Ildikó Anna, az óvoda igazgatónője elmondta: amikor először hallotta, hogy óvoda épül a városban, legyintett egyet, arra gondolva, hogy volt már olyan ígéret, hogy épül valami, aztán nem lett belőle semmi.

– Amikor láttam, hogy mint a gomba, kinőtt a földből az épület, akkor nagy öröm, eufória uralkodott el rajtam. Ez mindenképpen hatalmas lépés afelé, hogy a gyermekek olyan helyen tanuljanak, játsszanak, amely mesés, ahhoz viszonyítva, amiben évtizedeken keresztül kellett léteznie az óvodai oktatásnak – emelte ki a pedagógus. – A forradalom után a napközi székhelye a Sétatéren volt, onnan pedig az általános iskola földszintjére költöztették át, „ideiglenesen”. Annak azonban huszon éve már, de nem volt más megoldás. Az önkormányzat segítségével szépen kipofozgattuk, de azt éreztük, hogy az iskolával bizony zavarjuk egymást. A rövid programú csoportok az elején tömbházak földszintjén működtek, onnan költöztek át 10 éve a régi szülészet épületébe. Azoknak a csoportoknak akkor az jó megoldás volt, azonban folyamatosan a hosszú programú oktatás felé tolódott az igény, valamint a bölcsőde irányába. A hosszú program esetén azonban a teremnek három funkciója kell hogy legyen: didaktikai, étkeztetési, pihenési. A szülészet épülete ennek már nem tudott megfelelni, főleg, hogy nagy létszámú csoportoktól van szó. Ezért nagyon örültünk, amikor jött ez a csodálatos lehetőség – magyarázta az igazgatónő.

Az új óvoda egy bölcsődés és három napközis csoportot fogadott be, a pedagógusok múlt héten költöztek át, tették élhetővé az új helyet.

– Amikor megkaptuk a zöld jelzést a püspöki hivataltól, hozzáláttunk az átköltözéshez. Nem is képzeltük, hogy olyan rengeteg dolgot tároltunk eddig, csak akkor szembesültünk, amikor át kellett hordani. Óriási hálával tartozom minden munkatársamnak, hiszen minden dolgozó keményen odatette magát. Köszönet a férjeknek, fiaknak, az önkormányzat munkatársainak, akik autókkal és cipekedő kezekkel segítettek bennünket. Ez még nem a végső megoldás, ezt érezzük. De nagyon örvendek, hogy a polgármester úr biztat azzal, hogy folytatják a másik épület felépítését. Ha az is meglesz, akkor Kovásznára feltehetjük a koronát, ami az óvodai oktatást illeti. Mi, a pedagógusok azon leszünk, hogy a gyermekek jól érezzék magukat, biztonságban legyenek, fejlődjenek szellemileg, lelkileg, fizikailag. Nagy köszönettel tartozom a megálmodóknak, a támogatóknak – zárta gondolatait az igazgatónő.

Ft. Kató Béla püspök kifejtette, az egyház számára kiemelten fontos, hogy a gyermekek megfelelő körülmények között nevelkedhessenek.

– Azt gondolom, hogy a legfontosabb számunkra, hogy szülessenek gyermekeink, majd optimális körülmények között nevelkedjenek. Az igazság az, hogy a legtöbb óvodaépület a múlt században épült, azok pedig nem felelnek meg a mai szempontoknak, a mai igényeknek. Fontos, hogy az óvoda biztonságos legyen, de esztétikai nevelésben is részesítse a gyermeket, hiszen, ha rendezett, szép környezetben nőnek fel, akkor az arra tanítja őket, hogy maguknak is megteremtsék majd ezt. Egyházi szempontból nem kérdés, hogy a gyermekek a jövő egyháza. Ha nem tudjuk őket felnevelni, itthon tartani és igaz emberré tenni, akkor elveszítjük a tagjainkat, az egyház léte is kérdésessé válik. Érdekünk a gyermekeket a lehető legjobb körülmények között felnevelni, hogy megtartsuk őket a jövendőnek – hangsúlyozta.

Hozzászólások