Felhívás!

Nehéz a fiatalokkal

Nehéz a fiatalokkal

Zágonban egyre nehezebben tudják összefogni a fiatalokat, tavaly a néptánccsoport is megszűnt, jelenleg csak a fúvószenekar tevékenykedik a faluban. Márton János, a község kulturális igazgatójának nagy álma egy színjátszó csoport létrehozása.

A zágoni Mikes-kastélyban négy emlékszoba található, amelyből csupán a Mikes Kelemen-emlékszobának maradt meg a barokk stílusa. A kommunizmus idején kórháznak használták az épületet, azután rengeteg újítást kellett végezni rajta.

Márton Jánostól megtudtuk, az utóbbi időben, a járvány miatt nem voltak látogatóik, azonban egy hete újra beindult az élet. Egyébként évente átlagban háromezren látogatják a kastélyt. Érdekes jelenség, hogy egyre több román turista keresi fel a birtokot, ami Márton János szerint annak tudható be, hogy a tavaly egy román vloggercsoport járt náluk, akik népszerűsítik Székelyföldet, és köztük a kastélyt is. A látogatók nagy része amúgy még mindig Magyarországról érkezik.

A falu kulturális életével kapcsolatban megtudtuk, nagyon nehéz összetartani, összehozni a fiatalokat. Jelenleg csak a fúvószenekar működik, a tánccsoport is megszűnt tavaly ősszel, mivel a református lelkész, aki foglalkozott a fiatalokkal, elköltözött a faluból. Márton János nagy álma egy olyan színjátszó-csoport, amely huzamosabb ideig és ugyanakkor jól működik, egy jelenleg Ausztriában élő, de hamarosan hazaköltöző fiatal tehetség segítségével szeretné ezt megvalósítani.

Tavasztól a néptáncot is szerették volna visszahozni a falu életébe, éppen egy oktató alkalmazásán gondolkodtak, ám a koronavírus-járvány közbeszólt, így ez a tervük tolódik, de nem marad el.

Hozzászólások
Lapértesülés: Brüsszel betiltaná a karácsony kifejezés és a keresztény nevek használatát

Lapértesülés: Brüsszel betiltaná a karácsony kifejezés és a keresztény nevek használatát

Az Il Giornale olasz napilap által elsőként közölt uniós belső dokumentáció szerint az Európai Bizottság új kommunikációs irányelveket fogalmaz meg, s ezek a többi között tiltják a karácsony kifejezés, valamint a hagyományos európai keresztény nevek használatát, amit “a politikai korrektség lázálmának” nevezett Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek elnöke.