Felhívás!

Felújított óvoda és iskola

Felújított óvoda és iskola

Koronavírus-járvány ide vagy oda, a munkának menni kell. A bodoki önkormányzat az elmúlt hónapokban is végezte a betervezett munkálatokat: iskolát és óvodát újítottak fel, aszfaltoztak, javítottak az áradásokat követően.

Az 1930-ban épített zaláni iskola épületére, amely egyben az óvodának is otthont ad, ráfért már a felújítás. A 400 ezer lej összértékű beruházást a bodoki önkormányzat a megyei tanács 150 ezer lejes pályázati hozzájárulásából és saját költségvetéséből valósította meg. A magyar kormány kétmillió forintos támogatásának köszönhetően új bútorzattal rendezték be az épületet.

Az év elején elvégzett munkálatok az ingatlan külső és belső felújítására vonatkoznak: nyílászárókat cseréltek, a mennyezet magasságát egy méterrel csökkentették, hogy télen melegebb legyen a termekben, új lámpatesteket és parkettet is cseréltek. Both László gelencei fafaragó munkáját dicséri az iskola bejárataként szolgáló székelykapu. Továbbá ötven méter új kerítéssel ölelt, megújult füves udvar és térkövezett, széles járda és lépcső teszi kellemessé, biztonságossá a gyerekek ott tartózkodását az év eleji területrendezésnek köszönhetően. Folyamatos karbantartási munkálatokat végeznek: a helyi tanács gépparkjában található buldoeszkavátorra szerelhető kasza segítségével háromhetente levágják a füvet az út mentén, illetve a közintézmények területén.

És jött az ár is

Az idei esőzések Zalán több részén jelentős károkat okoztak. Az önkormányzat megjavította az utcákat, átereszeket tettek a Suta fele vezető útra, és azt a 3 km útszakaszt is használhatóvá tették, illetve kitakarították a patakárkokat, amelyeket a júliusi esőzések tönkretettek a falu között. „A katonaság előtti bekötőút útpadkáját egy kilométer szakaszon elvitte a víz. Jelentettem a katasztrófavédelemhez, felmérték a kárt, elkészítettük a szükséges dokumentumokat és letettük a prefektúrára, hogy a kormány kártérítést adjon” – fogalmazott Fodor István polgármester.

Hamarosan átadják az oltszemi ravatalozóházat, amelyet az önkormányzat a tulajdonában levő területre, az iskola kertjéből leszakított részre épített. Az ingatlan csakúgy, mint a bodoki és zaláni ravatalozó és zaláni kultúrotthon, Tusa Attila, az Arte stúdió tervezőjének munkáját dicséri. A 600 ezer lej összértékű beruházást az önkormányzat saját költségvetésből valósítja meg. Még hátra van a tereprendezés, a temető szélébe felépített ravatalozótól utat nyitnak a sírok fele. A hónap végén istentisztelet keretén belül adják át. 

Hozzászólások