Felhívás!

Vízhálózatot alakítottak ki Papolcon

Vízhálózatot alakítottak ki Papolcon

Kedden tartották a Zágon községéhez tartozó Papolcon a vízhálózatrendszer hivatalos átadóját. A munkálatokat uniós pályázat megnyerésével tudták megvalósítani, amelynek pontos összege 4.923.603 lej áfa nélkül. Az ünnepségen a község polgármestere, Kis József megköszönte mindenkinek az odaadó munkát. Jelen volt Kis Gusztáv is, a község RMDSZ-es polgármesterjelöltje.

Az átadáskor a bizottság tagjai három helyszínen ellenőrizhették le a befejezett munkát. Először a víztisztító állomást és a kutat látogatták meg, emellett az automatizált szűrőrendszer működését is szemügyre vették. A terepezés második színhelyét a nyomásfokozó állomás képezte, ahol elhangzott: annak érdekében, hogy az ivóvíz eljusson a magasabban fekvő területekre is, nyomásfokozó pumpák felszerelésére volt szükség. Végül a 250 köbméteres víztartály „láttamozása” következett, amiből a falu lakosságának egy részéhez szabadeséssel juthat el a víz. A kivitelezést a Termolang végezte, a vízpumpák szerelésével és automatizálásával, valamint a szűrőberendezések beszerelésével erre szakosodott cégek voltak megbízva.

„A munkálatoknak tavaly fogtunk neki, és körülbelül egy hónapja végeztünk vele” – tudtuk meg Nagy Istvántól, a Termolang vezetőjétől. A munkálat első fázisában a csöveket helyezték a földbe, majd kiépítődött a kút, ezt követte a kezelő állomás, és végül a tartályok felszerelése után ezeket összekötötték – részletezte.


A vízhálózat tervezője, Kassai Erzsébet az átadáskor elmondta, már a kivitelezés előtt is bőven akadt munka. Először is elkészítették a megvalósíthatósági tanulmányt, amelyre tanácshatározat született, majd beszereztek minden fontos engedélyt, amely szükséges volt a vízhálózat kialakításához, ezt követte a pályázás, amelyre megkapták a jóváhagyást. Miután ezek megvoltak, elkészült a technikai terv, amely alapján meghirdették a közbeszerzést a kivitelezési tervre, és csak azután láthattak hozzá a kivitelezéshez. A folyamat 2015-ben indult, azóta folyamatosan dolgoznak azon, hogy Papolc felzárkózhasson a 21. századi települések sorába. A tervező hozzátette, kisebb hibák ellenére meg van elégedve a munkával.


Az átadási jegyzőkönyv aláírása megtörtént, azonban még különböző engedélyekre várni kell – például a tűzoltóságtól és a vízügytől – míg be is indíthatják a rendszert.

Hozzászólások
Lapértesülés: Brüsszel betiltaná a karácsony kifejezés és a keresztény nevek használatát

Lapértesülés: Brüsszel betiltaná a karácsony kifejezés és a keresztény nevek használatát

Az Il Giornale olasz napilap által elsőként közölt uniós belső dokumentáció szerint az Európai Bizottság új kommunikációs irányelveket fogalmaz meg, s ezek a többi között tiltják a karácsony kifejezés, valamint a hagyományos európai keresztény nevek használatát, amit “a politikai korrektség lázálmának” nevezett Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek elnöke.