Felhívás!

Fúvószene magas színvonalon

Fúvószene magas színvonalon

Az elmúlt hétvégén zajlott a 18. Nemzetközi Fúvószenekari és Mazsorett Találkozó, amelynek különlegességét a házigazda kézdivásárhelyi Tanulók Klubja fúvószenekarának 25. évfordulója adta. Az ünnepelteken kívül négy háromszéki és négy határon túli fúvószenekar tisztelte meg jelenlétével az eseményt, páratlan élménnyel ajándékozva meg a hallgatóságot. A házigazda fúvószenekar szervezésben és muzsikában is nagyot alkotott a hétvégén.

Kézdivásárhelyen az 1800-as évek óta ápolják a fúvószenekar hagyományát, eme kulturális örökség és érték jelenlegi fenntartója az 1993 nyarán megalakult Tanulók Klubja zenekara, amely az évek során számos elismerésben részesült. Az elmúlt negyed évszázadban a kézdivásárhelyiek és a környékbeliek megszokhatták, hogy igényes fúvósmuzsikájuk emeli a különböző ünnepségek fényét, színesíti a város életét.

A fúvószenekar alapítója és jelenlegi vezetője, Gyergyai Barna karmester igényes, új szellemű követelményeket támasztott a hangzásvilággal szemben, folyamatosan frissül a repertoár, amely a karnagy hangszerelései mellett a népzenei ihletésű fúvós muzsikától a legnagyobb slágerekig terjed. Ez a sokszínűség jellemezte a hétvégi fesztivált is. A széles repertoár a közismert magyar indulókon és musicaleken át a komolyzenei koncertművekig a fúvószene számos formáját felölelte.

– Nagyon jól sikerültek a koncertek, a közös örömzenélés mindig különleges számunkra, ezúttal a Szamos menti és Fejérváry-indulókat fújtuk el közösen a pénteki megnyitón. Szombaton és vasárnap sajnos az időjárás beleszólt a rendezvénybe, kényszermegoldásként még a sportcsarnokot is igénybe vettük. 800–1000 fellépővel kell számolni ilyenkor, ami a problémamegoldó készségeinket is próbára teszi. De minden rendben zajlott, jöhet a következő – értékelt Gyergyai Barna, aki szerint az elmúlt 25 évben hozzávetőlegesen 600 személy fordult meg a zenekarban.

Az ünnepi koncertek sorát a kézdivásárhelyi Tanulók Klubja fúvószenekara indította, de a három nap során fellépett a rétyi Kováts András Fúvósegyesület (karmester: Maksai József), a barátosi Ferencz Ernő Református Fúvósegyesület (Szánthó Zsombor), az uzoni Atlantisz (Lázár Pál László) és a zágoni fúvószenekar (Musát Gyula). Határon túli meghívottként koncertezett Mezőhegyes fúvószenekara (Krcsméri Tibor), a tótkomlósi Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekara (Forró Gyula), a komáromi Egressy Fúvószenekar (Szabó Ferenc) és a pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar (Bókai Zoltán). Az esemény fényét a kézdivásárhelyi (koreográfus: Kis Katalin), a zágoni (Horváth Zita) és a mezőhegyesi (Paulikné Szabó Ildikó) mazsorettcsoportok emelték.

– Régi magyar indulókat hoztunk, amelyeket a rendszerváltás előtt renegátnak minősítettek, fúvószenekari átiratokat, versenyindulókat. A közönségnek is játsszunk, de arra is törekszünk, hogy megmutassuk, mit tudunk. További rendszeres kapcsolatot kívánunk a 25 éves helyi zenekarral, dolgozzanak sokat azon, hogy a fiatalok inkább a hangszert fogják meg, mint az egeret, és amíg ezzel foglalkoznak, addig biztos rosszat nem cselekednek. Felnőtt zenekar ifjúsági zenekar nélkül nem létezhet. Igaz, hogy nagyon nehéz, tízből kettő marad a pályán, de az a másik nyolc sem felejti el soha, amit megtanult, a zenétől más emberré válik – nyilatkozta lapunknak Bokor Ferenc, a pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar vezetője.

 

Hozzászólások