Felhívás!

Bevált a délutáni oktatási program

Bevált a délutáni oktatási program

Bonda Anna-Máriával, a Darkó Jenő Általános Iskola igazgatójával egyebek mellett a jelenlegi rendhagyó tanévről beszélgettünk.

– Ilyenben eddig diákként és pedagógusként sem volt részem, ami most körvonalazódik, hogy pénteken befejezzük az első félévet, majd hétfőn már kezdjük is a másodikat – jegyezte meg beszélgetésünk elején az intézményvezető.

Örömmel nyugtázta ugyanakkor, hogy ebben a tanévben hosszabb ideig folytatták jelenléti oktatással tevékenységüket, mint online.

– Miután ennek feltételévé vált az intézmény alkalmazottai 60 százalékának beoltottsága, az első 2–3 hétben még szint alatt voltunk, ám lassan-lassan elértük a szükséges arányt, így emiatt nem kellett bezárnunk az intézmény kapuját – hangsúlyozta.

Ennek annál is inkább örül, mert úgy véli, az online-időszakokban nem számolhattak töretlen haladással.

– Mostanra sikerült bepótolnunk a karantén-időszakban bekövetkezett kieséseket. Látszanak a hiányosságok az elmúlt tanévből is, főként azon diákok esetében, akik, bár a lehetőségek adottak voltak számukra, »nem éltek a technika nyújtotta lehetőségekkel«, magyarán, nem csatlakoztak be az online oktatásba. Emellett az online időszak után az iskolai rendbe is vissza kellett szokni, és ez az év eleji hirtelen iskolakezdés sem segített. Diáknak, pedagógusnak egyaránt kevés volt ez az egy hét, hiszen tudjuk, az ünnepek időszaka inkább szól a rohanásról, mint a pihenésről – említette meg.

A Diakónia Keresztyén Alapítvány, Kovászna Megye Tanácsa és Dálnok Község Tanácsa által finanszírozott délutáni oktatási program remekül bevált.

– Fő cél, hogy a házi feladatokat rendszeresen elkészítsék, emellett nyilván a meleg ebéd is jól jön a gyerekek számára. Délben érkezik az ebéd, ezt követően a nagyobbaknak van még 1–2 tanítási órájuk, majd további kétórás tevékenység következik, ami változó, annak függvényében, kinek melyik tantárgyból van segítségre szüksége. Az elemistákkal Marti Klaudia foglalkozik, a nagyobbakkal meg a többi tanár. Tapasztalataink szerint a matematika a listavezető az igényelt tantárgyak sorában – részletezte.  

Az intézményvezető az idei, hagyományosan gyerekek munkáival illusztrált falinaptárat is bemutatta: örülnek, hogy évről évre kerül olyan diák, aki addig nem ábrázolt szemszögből láttatja az iskolát. De olyan is volt már, hogy a tizenkét hónap mindenikét egy-egy, a falu életét ábrázoló gyerekrajz illusztrálta. Az elmúlt ünnepek kapcsán elmondta, rögzítették és online mutatták be a produkciókat, hiszen fontosnak tartották, hogy ne maradjon el a készülődés és a diákoknak oly sokat jelentő szereplés.

A Diakónia Keresztyén Alapítvány és a Margit Román Királyi Hercegnő Alapítványa által közösen szervezett, nemzedékek közötti együttműködést és aktív időskort elősegítő programban is részt vesznek. – Novembertől júniusig tart a projekt. Az eddigi tevékenységek az ünnepekhez kapcsolódtak, így mézeskalács- és fenyőfadísz-készítést rendeztünk. Most bábokat varrunk, hogy bábelőadást mutathassunk be. Nyolc hatvan év fölötti önkéntes nagyszülő segítségével építünk hidat az egykori és jelenlegi gyerekjátékok, tevékenységek, foglalkozások között. A teljes éves programtervezet elkészült, befejezésként »nagymama kamrája« címszóval az étkeztetés, eltevések egykoron és ma témákat járjuk körül – osztotta meg lapunkkal.

Befejezésül hangsúlyozta, a megújult óvodaépületbe nagy örömmel járnak a legkisebbek.

– Remek körülmények között folytatódhat végre a tevékenység, a gyönyörű termek és a felszereltség láttán a kicsik szeme-szája tátva maradt – idézte fel a hosszú száműzetést követő visszaköltözés pillanatát az intézményvezető.

Hozzászólások