Hirmondo

Megszépültek az iskolák

Megszépültek az iskolák

A 2021-es év nyarán, illetve a 2021/2022-es tanév első felében több korszerűsítési munkálatot végeztek a polyáni és a bélafalvi iskolában annak érdekében, hogy a gyermekek megfelelő körülmények között tanulhassanak és sportolhassanak. Az intézmény igazgatója, Szigeti Attila számolt be lapunknak a fejlesztésekről.

Hirdetés
Hirdetés

Elsőnek a polyáni tanintézmény B épületét tatarozták, majd a tornatermet modernizálták, kicserélték a nyílászárokat, valamint a folyosókra új padlócsempét raktak. Az iskolában az informatikaterem felújítása is megtörtént, a labor új íróasztalokot kapott, és Richard van der Dys holland vállalkozó támogatásának köszönhetően új számítógépekkel szerelték fel a termet, hogy a gyerekek még hatékonyabban tudjanak fejlődni és tanulni. „Köszönetképpen az informatikatermet elneveztük a jótékonykodónkról” – tudtuk meg Szigeti Attila iskolaigazgatótól.

Az osztálytermeket újra parkettázták, ezzel is egy modernebb környezetet biztosítva a tanulok számára

De nem Richard van der Dys az egyetlen, aki hozzájárult ahhoz, hogy a kézdiszentkereszti iskola szebb és modernebb legyen. Bandi András kézdiszentkereszti születésű vállalkozó is rendszeresen támogatja az alma matert.

– Hála neki, iskolánk 120 iskolapaddal és székkel gazdagodott az elmúlt évben, amelyek az I–IV. osztályos diákok osztálytermeibe kerültek – részletezte az igazgató, aki hozzátette azt is, hogy a bútordarabok Hollandiából érkeztek, és Kocsis Péter vállalkozó gyűjtötte össze, és szállította az intézménybe.

A fejlesztések sora itt nem állt le, hiszen az előkészítősök osztályterme, a tanári, a titkárság, valamint az igazgatói iroda is új parkettet kapott, valamint minden osztályterem padlóját újra lakkozták. Az ötödikesek és a hatodikosok terme teljes felújításon esett át. A titkárság, az igazgatóság és a könyvtár pedig új bútorzattal gazdagodott.

Nemcsak Kézdiszentkereszten, de Bélafalván is megszépült az iskola. A bejárat előtti lépcsőt padlócsempével borították be, minden osztályteremet projektorral, vetítővászonnal vagy interaktív táblával láttak el.

A bélafalvi iskola előtere és udvara is megszépült
– Ezek a modern oktatási eszközök hozzájárulhatnak az eredményesebb oktatáshoz, a tanulók aktívabb tevékenységéhez, figyelemfelkeltőbbé, játékosabbá és ezáltal hatékonyabbá teszik a tanulást – érvelt Szigeti Attila.

A korszerűsítések mellett megoldódni látszik az óvoda tűzvédelmi engedélyének beszerzése is. A polgármesteri hivatal az iskola kazánházától, egy teljesen új kazán bekötésével, a csöveket a föld alatt átvezetve oldotta meg az óvoda fűtését, illetve melegvízellátását.

– Fontosnak tartottuk, hogy a járvány miatt hozott korlátozások ellenére is odafigyeljünk az intézmény kulturális tevékenységeire, valamit községünk hagyományainak ápolására. Ennek megfelelően a korlátozások betartásával készültünk az ünnepekre – tudtuk meg az igazgatótól.

Az iskolások tavaly februárban eltemették a farsangot, márciusban méltóképpen emlékeztek a szabadságharcban elesett hősökre, kopjafát avattak a bélafalvi Tuzson János Elemi Iskola névadásának 25. évfordulójára, a gyerekek a szülőkkel együtt közösen készültek a karácsonyra.

– A sok program mellett iskolaújságot is indítottunk a gyerekekkel közösen, Firkaland néven – hangsúlyozta Szigeti.

Működik a délutáni iskola is, amely a Diakónia Keresztény Alapítvány és helyi önkormányzat együttműködésében jött létre. A programnak köszönhetően 15 gyermek részesül mindennap meleg ebédben, felügyeletben és délutáni oktatásban.

Az intézmény vezetője hálás az Alma Mater Alapítványnak a rengeteg támogatásért, amellyel segítette az iskolát és működtette a napköziben tartott tevékenységet, valamint az önkormányzatnak, amely szintén szívügyének tekintette a gyerekek oktatását.

– Emellett nagyon sokan támogatták még az intézményt, és feladatot vállaltak abban, hogy egy modern épületet hozzunk létre, főként az iskola alkalmazottjait illeti köszönet – zárta beszámolóját az igazgató.

Hozzászólások