Hirmondo

Két nyertes is van

Két nyertes is van

Kézdivásárhely önkormányzata 2021-ben második alkalommal hirdette meg a részvételi költségvetést, amely a lakóközösség számára nyújt pályázási lehetőséget olyan megvalósításokra, amelyek a közvetlen környezetükben találhatóak. Négy pályázat közül most két nyertest hirdettek: győzött a Csipkerózsika és a 3-as Számú Napközi Otthon pályázata.

A kézdivásárhelyi kezdeményezés ismét sikeresnek mondható, hiszen eredetileg hét pályázat érkezett be, amiből négyet hagyott jóvá a bizottság, így ezekre lehetett szavazni. A jóváhagyott projektekre összesen 457 szavazatot adtak le, ebből az első díjazottak 266-ot, a másodikak 133 voksot zsebeltek be. A négy jóváhagyott pályázat összköltségvetése meghaladta a 170.000 lejt, ebből a két nyertes projekt 100.000 lejt vitt (ez volt a felső határa a kiírásnak, egy projekt összesen 50.000 lejre pályázhatott).

Hirdetés
Hirdetés

Dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármester, a részvételi költségvetés elindítója és egyengetője úgy véli, a pályáztatási rendszer sikeressége azt mutatja, hogy igény volt az elindításra, és hogy a lakosság szeretne hangsúlyosabban részt venni a környezetét érintő kérdésekben.

A nyertes pályázatok kivitelezése a város költségvetésének elfogadása után indul, a pályázókkal és a szakemberekkel egyeztetett ütemtervet követve hamarosan mindkét projekt megvalósul.

A hivatal közleménye szerint az első helyen végzett a Szerezz ovi jogsit! pályázat, amit a Csipkerózsika munkaközössége nyújtott be. Az önkormányzat korszerű energiahatékonyság-növelő pályázatának köszönhetően a napközi otthon épülete megújult, azonban az udvaruk a munkálatok következtében teljesen tönkrement. A közlekedési tanpálya lehetővé teszi, hogy a gyerekek játszva, a gyakorlatban tanulják meg a helyes közlekedési szabályokat, ugyanakkor a környéken lakók számára is szeretnének egy kellemes látványt nyújtani, hiszen nagyon sok tömbház ablaka néz az udvarukra, számos sportoló és kisiskolás közlekedik azon az útszakaszon, ahol az óvoda elhelyezkedik, ezért is fontos számukra, hogy az udvaruk megszépüljön. Az óvoda már évek óta szorgalmazza a környezettudatos közlekedést, több projektben és rendezvényen vett részt szervezőként és támogatóként.

A második helyen végzett a Mozgás mint örömforrás! című pályázat, mely egyrészt a napközi udvarának fejlesztéséhez szükséges anyagiak megteremtését tűzte ki célul, másrészt a gyermekek bevonását a közös tevékenységekbe. A gyerekek mászni szeretnek, és az igényük játszóterek keresését teremti, a gyerekek szeretik az élénk színeket, és ez a meglévő játszótér újrafestését feltételezi, a gyerekek olyan területet szeretnének, amely fejleszti felfedező képességüket, és megszületik az igény az intelligensebben szervezett térre. A projekt megfelel a gyerme­kek igényeinek, és a tanulás egy ösztönző, vonzó, intuitív környezetben történő módját képezi.

A két pályázat összértéke messze meghaladja a kiírás mértékét, de az önkormányzat a lehetőségéhez mérten mindkettőt finanszírozza.

Hozzászólások