Felhívás!

Elégedetlenek a Tegával

Elégedetlenek a Tegával

Marti István polgármesterrel az idei tervekről beszélgettünk. Amint az alábbiakban olvashatják, projektekben ezúttal sincs hiány.

– A 2021-es évben sokat dolgoztunk, sok mindent megvalósítottunk, és úgy látom, a dálnokiak többsége értékeli is ezt – jegyezte meg elöljáróban Marti István. – Ám továbbra sem dőlünk hátra, folytatjuk a munkát és mindent megteszünk azért, hogy egy szebb és élhetőbb települést építsünk – hangsúlyozta.

Ezt megerősítendő, az idei terveket vetítette elő.

– Befejeznénk a katolikus templom területének térrendezését és külső falainak festését, rendbe raknánk a kultúrotthon körüli kerítést. Az épület külső felújítását a közelmúltban elvégeztük, emellett a kazánház és a kultúrotthon közötti teret piskótakővel burkoltuk. Kovászna Megye Tanácsa 25 ezer lejjel támogatta a 85 ezer lejt kóstáló munkálatokat, a többit önrészből törlesztettük. A megyetanács a tűzoltószertár felújítását további 25 ezer lejjel támogatta, és az óvodaépület korszerűsítésébe 118 ezer lejjel szállt be – sorolta.

A Csernátonnal közös, a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését célzó projekt a jelek szerint sínen van.

– Megvan az országos útügytől az engedély, amint az időjárás engedi, munkához láthatnak – újságolta az elöljáró.

A múlt évben teljes felújításon, illetve bővítésen átesett óvoda épületét tovább korszerűsítenék, hangzott el a folytatásban.

– Az óvoda- és iskolaépületeket napelemmel szerelnénk fel. Emellett várjuk az Anghel Saligny településfejlesztési programhoz benyújtott pályázataink elbírálását: a szörcsei híd újjáépítésére 2,7 millió, illetve az utcák aszfaltozására 17 millió lejt igényeltünk. Amennyiben sikerrel járunk, a szennyvízhálózat telepítését követően aszfaltszőnyeg kerülne a mellékutcákra.

A mezei utakról sem feledkeznek meg.

– Azokat is rendbe kell rakni, hiszen a kései törökbúzacséplés következtében teljesen tönkremennek, továbbá a ravatalozóház felé vezető lépcsőket karzattal szereljük fel – sorolta. Az elöljáró szívügye a sport. – Életben tartjuk a helyi focicsapatot, gondozzuk a pályát, és bár nem indult megyei bajnokság, a lehetőségek függvényében a tavalyhoz hasonlóan ebben az évben is barátságos tornákat rendeznénk Kovászna, Csernáton, Szentkatolna és Maksa közreműködésével. Emellett egy tekepálya építésére is pályáznánk, hiszen úgy látjuk, lenne rá igény. Várjuk a kiírásokat, és amint megtaláljuk a megfelelő lehetőséget, lecsapunk rá. A kultúrotthon udvarán lenne hely az új épület számára – fejtette ki Marti.

Az elöljáró a tervek sorolása mellett elégedetlenségének is hangot adott a Tega Rt. hulladékszállítási vállalattal kapcsolatban.

– A vállalat szerződést bontott a lakossággal, a polgármesteri hivatalra ruházva a szemétdíj begyűjtésének nem éppen hálás feladatát. Arra hivatkoztak, hogy nem volt meg a 80 százalékos lefedettség a településen. Ám a gazdalajstromban, amelynek alapján meghozták a döntést, több időközben elhalálozott személy is szerepel, ahogyan külföldre költözött, illetve az év nagy részében ott munkát vállaló egyének is, szóval az általuk figyelembe vett számok nem a dolgok állását tükrözik, hiszen 4–5 házszám kivételével a háztartások zömének volt szerződése a vállalattal. Egyáltalán nem értek egyet ezzel a döntéssel, hiszen úgy vélem, nem ez lett volna a helyes eljárás. Ezentúl az önkormányzatnak számláz a Tega, amit mi kifizetünk, majd a lakosságnak irányunkba kell törlesztenie a 8 lej személyenkénti szemétszállítási díjat – hangsúlyozta.

Az elöljáró optimista hangnemben zárta a beszélgetést.

– Amennyiben a járványhelyzet engedi, idén farsangi disznóvágást rendeznénk – fejezte ki reményét.

Hozzászólások