Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE/Teodorovici: a héten tervezzük elfogadni a költségvetés-kiigazítást

FRISSÍTVE/Teodorovici: a héten tervezzük elfogadni a költségvetés-kiigazítást Gazdaság

A hatóságok a héten tervezik elfogadni a költségvetés-kiigazítást, jelentette ki Eugen Teodorovici pénzügyminiszter hétfőn, a Radio România Actualităţi adónak adott interjúban.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszter hangsúlyozta, csak apró részletek ügyében kell még megállapodni, és meggyőződését fejezte ki, hogy a költségvetés-kiigazítás pozitív lesz.

„Azzal szemben, ami a médiában az elmúlt napokban megjelent, a költségvetés-kiigazítás pozitív lesz, azaz minden olyan minisztérium, amelynek fontos beruházási tervei vannak, de nemcsak, megkapja a szükséges összeget, hogy az év végéig meg is valósítsa azokat” – mondta a pénzügyminiszter.

Teodorovici szerint a helyi önkormányzatok is kapnak pénzt, és az összegeket a beruházási projektek függvényében utalja ki a kormány.

Elismételte, hogy szeptember elsejétől nőnek a nyugdíjak, az ehhez szükséges pénzösszeg pedig szerepelt az eredeti büdzsében.

A pénzügyminiszter bejelentette ugyanakkor, hogy az átláthatóság érdekében szándékában áll már szeptemberben közzétenni a 2020-as költségvetés-tervezetet.

FRISSÍTÉS: Csökken a legfontosabb tárcák büdzséje

Pozitív költségvetés-kiigazítást javasolt a pénzügyminisztérium, amely betartaná a 2,76%-os költségvetési hiánycélt. A tervezet szerint az oktatási, az európai alapokért felelős és a kutatási tárcát fogják leginkább érinteni a csökkentések.

A pénzügyminisztérium szerint biztosítottak a már megkezdett beruházásokra elkülönített összegek, viszont csökkentik a keretet azon intézmények esetében, amelyek nem használták fel kellő arányban a számukra kiutalt összeget.

A tanügyminisztérium költségvetését így 1,03 milliárd lejjel, az európai alapokért felelős minisztériumét 681,9 millió lejjel, a kutatási tárca büdzséjét pedig 369,1 millió lejjel csökkentik a terevzet szerint.

A szállításügyi minisztérium költségvetését 128,8 millió, az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős tárcáét 243 millió, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumét 310,4 millió lejjel kurtítják meg, és 143,6 millió lejjel csökkentik a kormányfőtitkárság költségvetését is.

Nő viszont a helyi önkormányzatoknak szánt összeg 4,4 milliárd lejjel.

A pénzügyi tárca tájékoztatása szerint a bruttó hazai termék (PIB vagy GDP) 1031 milliárd lejre nőtt az eredeti költségvetés kidolgozásakor felbecsült 1022,5 milliárdhoz képest. Az átalakított büdzséből biztosítani tudják majd a nyugdíjakat és fizetéseket, valamint a környezetszennyezési adók visszafizetését is – teszi hozzá a minisztériumi közlemény.

Ötszázmillió lejt az idei esztendőben bekövetkezett természeti katasztrófák következményeinek elhárítására különítenek el.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük