Felhívás!

Szentgyörgy is lehet okos város!

Sepsiszentgyörgyből is lehet okos város (smart city): a technológiák rendelkezésre állnak, bevezetésük nem túl költséges, mutatott rá Paller Gábor.

 

A budapesti Széchenyi István Egyetem tudományos munkatársa egy Sepsiszentgyörgyön zajlott informatikai konferencián oszlatta el a félreértéseket a sokat hangoztatott okos város koncepció körül. Okos város irányába tett lépésnek tekinthető minden intézkedés, amely az életminőség javítását célozza, például ha a város betonozott területei helyett füvesítenek, magyarázta Paller Gábor. Az egyetemi docens elmondta: az interneten elérhető adatok szerint Sepsiszentgyörgy éves költségvetése 128,5 millió lej. Ebből közvilágításra 2,2 milliót, a hulladékgazdálkodásra 5,2-őt, utak és hidak javítására 9,4-et, tömegközlekedésre 2,4-et költ a város, de a tanintézeteknek is van külön fűtés-, világítás- és épületgépészeti költsége.

Paller Gábor olyan megoldásokat ajánlott, amelyek nem futurisztikusak, de bevezetésükkel jelentős összegeket lehetne spórolni. Sok szenzor létezik, amely rákapcsolható az internetre, ezeket érdemes megvásárolni, és később mindent rendszerbe összekötve, kiépülhet az okos város. A parkolást úgy lehet ésszerűsíteni, ha az úttestbe érzékelőt építenek be, amely jelzi, ha a parkolóhelyre beállt egy autó és a sofőrök egy mobiltelefonos applikáción követhetik, hogy hol van üres parkolóhely. A szemétszállítás ésszerűsítését szolgálja, ha olyan konténereket telepítenek, amely tömöríti a szemetet, és egy szenzor jelzi a központnak, mikor van tele. Léteznek hálózatra kapcsolható termosztátok, amelyekkel a központból vezérelhető a fűtés, a vízszolgáltató pedig ultrahangos szenzor segítségével a központból mérheti és elemezheti a fogyasztást, de a rendszer jelzi a csőtörést is. Az utcai világítás esetében 30–40 százalékos megtakarítás érhető el a LED-égők használatával és azzal, ha az oszlopok kommunikálnak a központtal, amely a fényerő vezérlésével még többet spórolhat, sorolta Paller Gábor.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.