Felhívás!

Röviden

A stabil gazdaság…

Románia gazdaságilag stabil, Európában a legnagyobb mértékű a gazdaság növekedése, ám az országnak stabil kormányzásra van szüksége, mutatott rá Diósi László. Az OTP Románia vezérigazgatója szerint a külföldi befektetőket érdekli az ország, a vállalkozások prosperálnak, a költségvetés-hiány alacsonynak mondható. Két területen vannak viszont gondok: egyrészt kevés az állami beruházás, másrészt az ország nem hívja le megfelelő mértékben az európai uniós támogatásokat. A banki szakember rámutatott, hogy a gazdasági növekedést nem a befektetések, hanem a fogyasztás generálja. Hozzátette: a politikai válság negatív következménye, hogy gyengül a lej, és emelkedik az inflációs veszély.

 

Levéltáros tanfolyam

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara akkreditált levéltáros tanfolyamot szervez. Ennek keretében ismertetik azokat a gyakorlati tudnivalókat, melyek az iratok szakszerű kezelését, nyilvántartását, gyors visszakeresését, irattározását, selejtezését és levéltárba adását segítik elő, mind az állami intézményeknél, mind a vállalatoknál és más szervezeteknél. A 120 órás képzés a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sepsiszentgyörgyi, Olt utcai székhelyén kezdődik február 17-én. Jelentkezni február 12-ig lehet a 0755.085.842 telefonszámon vagy a ccicov@ccicov.com e-mail-címen Incze Eszternél. A képzésen való részvételi díj 690 lej.

 

Rémálommá vált program

Több ezer induló vállalkozás maradt hoppon, miután pályáztak az ígéretesnek mutatkozó Start Up Nation programra: elkezdték tevékenységüket, de még nem kapták meg a beígért támogatást. Az országban közel 8500 vállalkozás írt alá finanszírozási szerződést, és ígéretek szerint tavaly decembertől el kellett volna kezdődjenek a kifizetések. Sajtóértesülések szerint mindeddig 145 vállalkozó kapta meg a pénzét. A többiek egyelőre csak reménykedhetnek, hiszen az állami költségvetésben mindössze 700 millió lejt különítettek el erre a programra, holott ennek háromszorosára lenne szükség a leszerződött összegek kifizetésére. A szaktárca ígéretei szerint a költségvetés-kiegészítéskor van esély arra, hogy további 1,3 milliárd lejt szánjanak a szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítéséhez.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.