Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Nem tiltják be a fával való fűtést!

Nem tiltják be a fával való fűtést! Gazdaság

Egyelőre nem oltják ki a tüzet a fás kályhákban, vagyis nem kell aggódnia annak a 3,5 millió hazai családnak, akik fával vagy biomasszával melegítik otthonukat. 2023-ig nem tiltják be a tűzifa- és biomassza-használatot, hanem addig egy tanulmányt készítenek arról, miként lehet a későbbiekben csökkenteni a fosszilis energiahordozók használatát, milyen alternatívákat biztosítanak a fával fűtők számára.

Hirdetés
Hirdetés

A téma attól vált aktuálissá, hogy a központi sajtó felhívta a figyelmet: Románia azt vállalta, hogy csökkenti a tüzelőfa és biomassza használatát. Az Evenimentul Zilei egyenesen úgy fogalmaz: Romániának 2023-ig le kell mondania a fával fűtésről! Eme kijelentés miatt sokan kezdtek aggódni, hiszen a gyakorlatban teljességgel lehetetlen 2023-ra megoldani a tűzifával tüzelés problémáját.

Románia az Országos Helyreállítási Tervben (PNRR) azt vállalta, hogy 2023-ig elkészít egy tanulmányt, amelyben azt elemzi, milyen módszerekkel lehetne csökkenteni a tűzifa és biomassza használatát a háztartások fűtésében, mondta Tánczos Barna. A környezetvédelmi miniszter szerint az egyik módszer az, hogy felgyorsítják a földgáz-hálózat kiépítését. Hasonlóképpen igyekezett lenyugtatni a kedélyeket Marius Budăi munkaügyi miniszter, aki leszögezte: soha nem jutnak el addig, hogy „megfagyjon a házban” az, aki jelenleg fával fűt. 

Tánczos Barna kifejtette: szó sincs a fával történő fűtés betiltásáról, amit lehetetlen is lenne egyik napról a másikra megvalósítani. Az Európai Unió célkitűzései között szerepel a fosszilis energiahordozók használatának a csökkentése, és Romániát az Országos Helyreállítási Terv által kapott pénzért cserébe arra ösztönzik, hogy 2023-ig készítsen tanulmányt, miként tudja közép- és hosszútávon csökkenteni a biomassza szerepét a háztartások fűtésében.

A környezetvédelmi miniszter szerint semmit nem lehet betiltani alternatívák biztosítása nélkül, vagyis mindenhol ki kell építeni a földgáz-hálózatot, és lehetővé kell tenni más energia használatát, az viszont teljességgel kizárt, hogy megszorítással ellehetetlenítsék a háztartások fűtését, és ezzel megnyomorítsák az embereket. Úgy véli,  a tűzifa használatának teljes megszüntetése lehetetlen, mert nincs arra lehetőség, hogy minden településen megépüljön a gázhálózat.

Az Európai Bizottság azért szorgalmazza a fa- és biomassza-tüzelés csökkentését, mert ez évente több mint 350 millió tonna széndioxid-kibocsátásáért felelős, vagyis az Európai Unióban a teljes széndioxid-kibocsátás egytizede ebből a forrásból származik. Romániában utoljára 2011-ben készült egy tanulmány, miszerint 3,5 millió háztartásban, tehát a háztartások 45 százalékában fűtenek tűzifával. A helyzet nem sokat javult, mert nagyon lassan bővül a földgáz-hálózat, évente átlag 700 kilométerrel, a rendszer jelenleg 43.500 kilométer. Ezzel szemben a szomszédos Magyarországon jelenleg 100 ezer kilométeres a gázvezeték-rendszer.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások