Felhívás!

Megzuhant a lej-euró árfolyam

Újabb történelmi mélypontra süllyedt a lej az euróhoz viszonyítva, és már meghaladta 4,85-ös határt. Bár a pénzügyi szakértők és bankok nem számítanak a lej látványos gyengülésére, az év végég elérheti a 4,87–4,90 lej/euró árfolyamot, mondta Klárik Loránd.

A Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) gazdaságtudományi tanszékének oktatója szerint a gazdaságban érezhető, hogy Európában már megindult a koronavírus-járvány második hulláma, és Amerikából is aggasztó hírek érkeznek a fertőzés alakulásáról. Ennek hatására a befektetők kivonulnak a kockázatos piacokról, amelyek egyrészt lehetnek kockázatosnak minősülő részvények és kötvények, másrészt a járvány által okozott válság által leginkább érintett országok valutái.

Králik szerint a hazai pénzügyi szakemberek év végéig nem számítanak további látványos árfolyamgyengülésre, az viszont tény, hogy csökkenti a befektetők a lejjel szembeni bizalmát Románia növekvő költségvetés- és államháztartás-hiánya, és a romló külkereskedelmi mérleg egyensúlya. Az egyetemi adjunktus rámutatott: a jegybanki politikától is függ az árfolyam alakulása, hiszen nem mindig megfelelő, ha a valutát úgy tartják szinten, hogy annak nincs gazdasági alapja. Magyarország például úgy döntött, szabadjára engedi az árfolyamot, mert egy gyengébb hazai pénznem az exportőröket segíti, és az importőröket fékezi, ezzel kiegyensúlyozva a külkereskedelmi mérleget.

Ami a román lej árfolyam alakulását illeti, Králik Loránd kifejtette: ha beválnak az előrejelzések, év végéig 4,90 lej/euró árfolyam lesz, ami mindössze egyszázalékos árfolyamvesztést jelent egy év alatt, és ez nem tekinthető jelentős mértékűnek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.