Felhívás!

Kezdőtőkét adnak

Székelyföldön alacsony a lakosság kockázatvállalási szintje, ez visszaveti a vállalkozási kedvet, mutatott rá Olti Ágoston, az OTP Consulting vezérigazgatója, aki a háromszéki Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén tartott keddi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy új vállalkozások létrejöttét ösztönző programot indítanak.

Ennek keretében közel kilencven új cég létrehozásához nyújtanak egyenként 34 ezer eurós kezdőtőkét, és fennmaradásukhoz szükséges szakmai támogatást. A program finanszírozására a Románia Startup Plus projekt keretében 22 millió lejes támogatást nyertek a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen. Édler András, a háromszéki kereskedelmi kamara elnöke szerint  Székelyföldön gondot jelent, hogy a potenciális vállalkozók rettegnek a kudarctól.

Rámutatott, hogy Amerikában teljesen elfogadott, hogy egy cég csődbe megy, ezt viszont térségünkben „katasztrófaként”élik meg. Az OTP Consulting és a háromszéki kereskedelmi kamara vállalkozásfejlesztési projektje a kezdeti félelmeken segítheti át a vállalkozó kedvűeket. Olti Ágoston szerint első lépésben 740 jelentkező számára tartanak 40 órás vállalkozásfejlesztési képzést, amelynek során üzleti terveket készítenek. Ezekből választják ki a legjobb 89-et, akik egyenként legtöbb 34 ezer eurós kezdőtőkét kapnak, és egy évig segítik őket, hogy elkerüljék a buktatókat.

A szakember elmondta, bármilyen területen tevékenykedő kezdő vállalkozók jelentkezését várják, és elképzelésük szerint a 89 támogatást nyert vállalkozó támogatja egymást is, így nagy eséllyel meg tudnak maradni a piacon. Egyébként sikerként könyvelnék el, ha a támogatott cégek fele tíz év múlva is működne.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. október 26., 13:30
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Nálunk azért élik meg katasztrófaként a csődöt, mert nálunk az. Az itteni ember, ha csődbe megy, semmije sem marad, mehet a híd alá. Nem az ügyeskedőkre gondolok, hanem az átlag vállalkozóra. Tudom mit beszélek, éltem meg már csődöt. Évtizedek kellenek, míg talpra áll belőle az ember. Amerikában megmarad az ember megélhetése, lakása, autója, jó esetben pénze, már csak azért is, mert van hová elhelyezkednie, míg nálunk egy bukott vállalkozónak nem olyan egyszerű. Itt a cégeknek nem a piaci verseny a kihívás, hanem, hogy az állam által kivetett adókat tudja befizetni, és a bürokratikus rendszerben el tudjon igazodni. A piaci verseny ehhez képest játék. A vállalkozófejlesztő képzés valakinek nagy üzlet. Akinek jó ötlete van, és kis szerencséje, képzés nélkül is boldogul. Akinek ez nem jön össze, képezhetik halálig. Amit máris furcsának találok, miért pont 89? Miért nem 90, vagy miért nem 100? Nem szeretik errefelé a kerek számokat? Csak meresztem a szemem az ilyeneken, magyarázza meg valaki, aki okosabb, miért így van?!