Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elkezdődött a szerződéskötés a Székelyföldi Gazdaságfejlesztő Program nyertes pályázóival

Elkezdődött a szerződéskötés a Székelyföldi Gazdaságfejlesztő Program nyertes pályázóival Gazdaság

Elkezdődött a támogatási szerződések aláírása a magyar állam által finanszírozott Székelyföldi Gazdaságfejlesztő Program nyertes pályázóival – tájékoztatta az MTI-t Kozma Mónika, a programot lebonyolító Pro Economica Alapítvány ügyvezetője.

Hirdetés
Hirdetés

Amint az ügyvezető elmondta: a Hargita megyei pályázókkal hétfőn Gyergyóditróban indították az aláírási alkalmak sorozatát, a Maros megyei szerződéskötések sorozata csütörtökön Dédán, a Kovászna megyeieké pedig pénteken Bodokon indul. Hozzátette: összesen harminc helyszínre szerveznek aláírási alkalmakat, a nyertes pályázókat elektronikus levélben vagy sms-ben értesítették arról, hogy hova várják őket a szerződéskötésre.

Kozma Mónika elmondta: 5293 benyújtott pályázatból 4986 pályázatra ítéltek mezőgazdasági támogatást. A támogatottak 80 százaléka természetes személy, 20 százaléka cég. A program teljes költségvetése 19,9 milliárd forint. A székelyföldi gazdálkodók 25 százalékos önrész biztosításával legfeljebb 15 ezer eurós (mintegy 5 millió forint) támogatásra pályázhattak.

A támogatottakra az a feladat hárul, hogy a szerződés aláírása után rendeljék meg a beszállítótól a megpályázott eszközt, fizessék ki a vállalt önrészt, és az alapítványhoz intézett kifizetési kérelmet a vásárlási dokumentumokkal együtt töltsék fel az alapítvány online felületére. Az alapítvány képviselői ellenőrzik az iratokat, és ha mindent rendben találnak, egyenesen a beszállítónak utalják át a támogatást a kiválasztott eszköz megvásárlására. Hozzátette: a szerződés értelmében a gazdák 2020. január 31-ig nyújthatják be a kifizetési kérelmet. A kifizetések folyamatosan történnek, és február végéig be is fejeződnek.

Kozma Mónika arra is kitért, hogy a dédai helyszínen arra számítanak, hogy viszonylag sok román pályázóval is szerződést köthetnek. Őket a helyi román anyanyelvű polgármester is segítette abban, hogy hozzájussanak a magyar állam támogatásához. A feltétel csupán annyi volt, hogy magyarul kellett kitöltetniük a pályázati íveket. Ehhez általában magyar pályázatírók segítségét igényelték. Az ügyvezető az MTI kérdésére kijelentette: nem készítenek kimutatást a pályázók nemzetiségi hovatartozásáról, számukra is csak a szerződés aláírása pillanatában derül ki, hogy a támogatott beszél-e magyarul.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. november 21., 15:14
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Köszönjük Proeconomica! 1 kérdésem lenne! Aki 25 éve gazdálkodik, jelenleg 45 éves és életében nem pályázott, de szeretne és gazdálkodni is úgyszintén még vagy 20-25 évet ha az Isten élteti az milyen esélyekkel pályázhat a közeljövőben! Jelenlegi pályázathoz beíratkoztam, de mivel a 65 lóerős traktoromhoz nem igazán találtam eszközöket és egy 80-100 cp közti Belarust nem lehet beíratni forgalomba, ellehetetlenítettek sok pályázot akinek nincsenek gyerekei, vagy jóval 18 alattiak! Jelzem, hogy ebből élünk,15 ha területen gazdálkodunk, burgonyát, búzát, kukoricát, répát, lucernát stb termesztünk, tartunk szarvasmarhákat, lovakat, sertéseket!
    Végre mikor figyelnek fel az ilyenekre legalább a Proekonomica alapítvány?! Remélem a közeljövőben figyelembe veszik kérésem! Tisztelettel: L.