Felhívás!

A nagyfőnök mindent láthat!

A nagyfőnök mindent láthat! Gazdaság

Az alkalmazottak munkahelyi megfigyelésére biztosít jogi keretet egy a napokban életbe lépett törvény. A 2018/190-es számú törvény ugyanakkor pontosítja, hogy a vállalkozónak nyomós indokai kell legyenek az alkalmazottai megfigyelésére, és mielőtt beszereli a megfigyelő rendszert, arról egyeztetnie kell a szakszervezettel, vagy az alkalmazottak képviselőivel is.

Az új törvényt értelmező Privacy One jogi iroda szakértői arra hívják fel a vállalkozók figyelmét, hogy nem elég csak szóban értesíteni a megfigyelt alkalmazottakat, mivel az nem bizonyítható, ezért javasolják, hogy aki ilyen intézkedést hoz, az írásban tájékoztassa beosztottjait. A legfontosabb, hogy az adatvédelmi szabályozások értelmében előzetesen, írásban tájékoztatni kell az alkalmazottakat arról, hogy a munkahelyükön megfigyelik őket, bekamerázzák a helyiséget, vagy rögzítik a beszélgetéseiket. Az előzetes tájékoztatás viszont nem jelenti azt, hogy az alkalmazott bele is kell egyezzen a megfigyelésbe, ám tudnia kell róla. Ha valamely munkahelyen nem tartják be az előírásokat a munkaadó az adatvédelmi törvény (GDPR) alapján jelentős összeggel, nagyobb vétségek esetén 20 millió euróval, vagy piaci forgalom legfeljebb 4 százalékával- kisebb jogsértések esetén, 10 millió euróval vagy piaci forgalom legfeljebb 2 százalékával bírságolható.

A Sanitas Szakszervezet Kovászna megyei vezetője, Vasile Neagovici kifejtette, ha indokolt az alkalmazottak megfigyelése, akkor az érdekvédelem nem ellenzi azt, viszont közbelépnek akkor, ha az intézkedés az alkalmazottak magánszféráját sértik, például öltözőben vagy ebédlőben helyeznek el kamerákat. Vasile Neagovici emlékeztetett, hogy sok munkahelyen eddigi is voltak kamerák.

A Kovászna Megyei Munkafelügyelőség vezetője, Ördög Lajos rámutatott: ebben az esetben az általa vezetett intézménynek nincs büntetési jogköre, de minden panaszt kivizsgálnak, amely munkahelyhez köthető. Ördög Lajos ugyanakkor arra is figyelmezteti az alkalmazottakat, hogy az alkotmánybíróság döntése alapján a munkaadó a céges e-mail postafiókban lévő magánleveleket is elolvashatja!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. augusztus 8., 8:57
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Ja ja! Iskoláknál 5,6 éve rendszeres a megfigyelés! Sokszor jó dolog, de akad olyan is amikor a nagyfőnök túlzásba viszi és üdvöskéivel röfögi azt aki még akar is dolgozni és van is eredménye mégha érdemfizetést és egyéb juttatásokat nem is kap mert neki járni jár, de nem jut! A tanfelügyelőség pedig cinkostárs!