Felhívás!

Tehetséges zongoristáink

Tehetséges zongoristáink Cseperedő

Három első és két második díjat nyertek a sepsiszentgyörgyi diákok a marosvásárhelyi 6. Egyenlő Eséllyel Országos Etűdversenyen. A két kategóriában, vokacionális és amatőr képzésben részesülő diákok számára meghirdetett megmérettetésre közel 60 zongorista nevezett be, köztük a Plugor Sándor Művészeti Líceum három tanulója.

Az előkészítő osztályos Kisgyörgy Abigél (kiemelt fotó) és a tizedikes Sebestyén-Lázár Regina első, a másodikos Kádár Lia második helyen végzett. Amatőr kategóriában pedig Kovács Janka Bernadett, a Váradi József Általános Iskola 3. osztályos tanulója, Constantin Rozália tanítványa első díjas lett. A művészetis kisdiákokkal és zongoratanárukkal, Kömíves-Bokor Zsuzsával az online formában megszervezett versenyről, a felkészülésről és a tervekről beszélgettünk. A tizedikes tanulóval készült interjút a következő héten közöljük.

– Már több alkalommal is részt vettünk a diákjaimmal az Egyenlő Eséllyel versenyen, amit idén online formában szerveztek meg. A darabokat egyenként többször is felvettük, ami nagyon igénybe vette a diákokat, mentálisan és fizikailag is. Egy élő versenyen a zsűri azt értékeli, hogy ott, abban a pillanatban hogy játszol, nincs második lehetőség, ezért igyekszik mindenki a legjobbat kihozni magából, így jóval nagyobb a nyomás a gyerekeken – magyarázta Kömíves-Bokor Zsuzsa.

Bár a második félévtől a szakórákat az iskolában tartják a diákok fizikai jelenlétével, a tanév első felében, október- február időszakban online zajlottak a hangszerórák.

– Kényszermegoldás volt, ami semmilyen formában nem helyettesítette az élő tanítást. A hangszeroktatásban nélkülözhetetlen a személyes kapcsolat a diák és a tanár között, az azonnali visszajelzés és a segítségnyújtás, ami kamerán keresztül lehetetlen. Egy versenyre való felkészüléssel is ugyanez a helyzet, ezért a zongoraórákat az otthonomban tartottuk meg, és a gyerekek, mivel mindenkinek van saját hangszere, otthon gyakoroltak. Mindig tudni kell, hogy melyik diáknál hol a határ, hogy ne terheljük túl a gyerekeket, és a motiváción túl mindig maradjon idő a játékra, szórakozásra és pihenésre. Fontos, hogy élményként élje át, amit csinál, ne a megfelelési vágy hajtsa. A versenyre való felkészítés folyamatában a tanár és a diák munkája mellett elengedhetetlen a lelki támogatás, amit otthonról, a családjától kap a gyerek, mert igazán a szeretet, a mosoly és a törődés adhat lelkileg biztonságot egy gyereknek – fejtette ki.

Abigél első alkalommal vett részt zongoraversenyen, és kitűnően teljesített.

– Általában napi fél órát szoktam gyakorolni, hetente öt alkalommal. Örömmel vettem részt a versenyen, s bár nem a helyezést tartom a legfontosabbnak, azért nagyon örvendtem az első díjnak, mert nem számítottam rá – mondta az előkészítős kisdiák.

Abigél szabad idejében sportol, atletizál és kézműveskedik. Zongorista vagy állatvédő szeretne lenni.

Lia szorgalmas, kitartó diák. Decemberben a 7. Magia Colindelor Nemzetközi Előadóversenyen első helyen végzett, az etűdversenyen pedig második lett.

Kádár Lia
– Sokat készültem a versenyre, naponta egy órát gyakoroltam. A felvételkor nagyon izgultam, úgy éreztem, hogy jobb is lehetett volna. Nem számítottam arra, hogy a díjazottak között leszek, ezért nagyon boldog voltam, amikor megtudtam az eredményt. Májusban még lesz egy verseny, igyekszem ott is helyt­állni – magyarázta. Lia szabadidejében olvas, görkorizik, fest és játszik a testvéreivel és a barátaival. Felnőttként stylist szeretne lenni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások