Felhívás!

Stresszmentes tanulás

Stresszmentes tanulás Cseperedő

A 2017-ben induló Waldorf előkészítő osztály tanítónőjével és a gyerekközpontú, alternatív oktatási módszer alapjaival ismerkedhettek meg azok a szülők és gyerekek, akik részt vettek a Pro Waldorf Egyesület által szervezett találkozón, január 21-én.

Hollanda Andrea, a sepsiszentgyörgyi Waldorf Egyesület elnöke elmondta, jelenleg az elemi tagozaton négy Waldorf-évfolyam működik a megyeszékhelyi Nicolae Colan Általános Iskolában – előkészítő, első, második és negyedik osztály –, ősztől pedig új előkészítő osztály indul Incze Beáta tanítónő vezetésével. Ugyanakkor a befogadó tanintézmény vezetőségével közösen kérvényezték egy Waldorf ötödik osztály jóváhagyását is. A tanárok képzése már folyamatban van, a költségeket az egyesület fedezi. 

– Minisztériumi jóváhagyás szükséges ehhez, s ha minden jól megy, s megkapjuk az engedélyt, akkor biztosítva lesz a Waldorf-oktatás az előkészítőtől egészen a nyolcadik osztályig. Bízunk benne, hogy a jelenlegi negyedikesek Waldorf-osztályban folytathatják tanulmányaikat – mondta.

Incze Beáta, jelenleg a negyedikes Waldorf-osztály tanítója, ősztől a kicsikkel fog foglalkozni. A 28 éves pedagógus 2012-ben került kapcsolatba a Waldorf-pedagógiával, amikor szülői felkérésre, a gyereknevelési szabadságon lévő Kolcsár Linda tanítónőtől átvette az első osztályt. Korábban két évet óvodapedagógusként, majd egy évet step by step csoportban tanított.

– Tudni kell, hogy a Waldorf-osztályok szülői kezdeményezésre indulnak, és az osztálytanítót is a szülőközösség választja ki. Négy év után nagyon hálás vagyok, hogy bizalmat szavaztak nekem, és rám bízták ezt a 17 gyereket – hangsúlyozta.

A tanügyminisztérium és a Román Waldorfszövetség által közösen kidolgozott tanterv alapján tanítanak, tankönyv nincs. A felmérés nem minősítésben vagy jegyben nyilvánul meg, hanem szöveges értékelés van, amit minden gyerek személyre szabva kap meg félév és év végén. Nincsenek felmérő dolgozatok, ellenőrzések, a cél, hogy minden gyerek korának megfelelően, de a maga tempójában haladjon, sajátítsa el az ismereteket. A negyedik osztály végére a gyerekek ugyanazoknak az ismereteknek a birtokában kell legyenek, mint bármely más végzős elemista kisdiák, csak a módszer más, amivel eljutnak odáig.

A Waldorf-osztályokban a gyerekek négy héten át ugyanazt a tantárgyat tanulják főoktatásban, azaz epokában.

– Minden napot egy ritmikus résszel, egyfajta ráhangolódással kezdünk, aztán jön a két órás főoktatás és mindig van egy lezáró rész, ami kortól függően lehet mese, legenda, vagy mitológiai történet. Azután következnek a szakórák. Nagy hangsúlyt fektetünk a művészeti foglalkozásokra, mint a zene, a rajz és festés – magyarázta a pedagógus.

A Waldorf-közösségek nagyon családcentrikusak, a gyerek–szülő–tanító hármas alapra épülnek.

– A szülőknek nagy beleszólásuk van az osztály életébe, minden felmerülő akadályt közösen oldanak meg. Havonta szülői estek vannak, kézműves tevékenységek, barkácsolás, szülői munkacsoport működik. Ezeket a találkozásokat is azért szervezzük, hogy tudatosítsuk az előkészítő osztályba készülő gyerekek szüleiben, hogy a Waldorf nem egy divathullám, ne azért írassák ide a gyereküket, mert ez a divat, hanem azért, mert hisznek ebben az oktatási módszerben. Ha gyereküknek stresszmentes iskolai éveket szeretnének biztosítani, és tudnak azonosulni ezzel az életérzéssel, akkor válasszák a Waldorf-osztályt – emelte ki a tanítónő.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.