Felhívás!

Sikeres baróti mesemondó

Sikeres baróti mesemondó Cseperedő

Bede Tímea a baróti Gaál Mózes Általános Iskola harmadik osztályos diákja, több mesemondó vetélkedőn bizonyította tehetségét, rátermettségét. Legutóbb az online formában megszervezett Kriza János Mese- és Balladamondó Verseny megyei szakaszán első díjban részesült.

– Tímea tehetséges, életvidám, ambíciós kislány. Szorgalma és kitartása példaértékű. Nem ismer lehetetlent. Tele van energiával és ötletekkel. Nagy lelkesedéssel vesz részt különféle tevékenységekben. Mesét mond, tornászik, rajzol, barkácsol, vagy éppen koreográfiát készít a farsangi táncához, és mindezt örömmel teszi. A mesemondói tehetségét előkészítő osztályban fedeztem fel, amikor anyanyelvi órákon egy-egy mese, jelenet előadásával elvarázsolt minket – mesélte Nagy Csilla Gabriella tanítónő.

A felkészülés, a közös munka jó hangulatban zajlott.

– Hangsúlyt fektettünk a szép tiszta kiejtésre, az előadásmódra, a hitelességre. Fontos volt, hogy a saját ízléséhez alakítva úgy tolmácsolja a mesét, hogy élvezetes legyen hallgatni. A mese kiválasztása időigényes és nem egyszerű feladat, sokszor napokig eltart, hiszen meg kell találni azt a mesét, amelyik illik a mesélő személyiségéhez és életkori sajátosságainak is megfelel. Általában két mesét is előkészítek, együtt böngésszük, olvassuk és beszéljük meg mindkettőt. Amelyik legjobban tetszik a tanítványomnak, amellett döntünk – tette hozzá.

– A versenyen A cibereleves című népmesét mondtam el. Előtte nem ismertem, de egyik kedvenc mesém lett. Nem vagyok lámpalázas, az a kevés izgalom is, ami bennem van, rögtön eltűnik, ahogy elkezdem mondani a mesét. Mesemondás közben több mindenre kell figyelni: a szövegre, a hangsúlyozásra, arra, hogyan játsszak a hangommal és az arcommal, na meg a testtartásra is. Szerintem jó mesemondó lehetsz, ha szereted a meséket és a színészkedést, mert bele kell éld magadat a szerepbe – magyarázta Bede Tímea.

Mint mondta, furcsa érzés volt, hogy egy kamerába nézve kellett mesélnie.

– Furcsa volt, hogy nem közönségnek mesélek, hanem a kamerába kell nézzek, és ez először zavart egy kicsit, de készítettünk próbafelvételt és hamar megszoktam – tette hozzá a diáklány.

– Tímea esetében nem jelent különösebb gondot, hogy milyen formában zajlik a vetélkedő, mégis éreztük, hogy hiányzott az élő versenyek hangulata – részletezte Nagy Csilla Gabriella.

A pedagógus fontosnak tartja a vetélkedőket, versenyeket a gyermek személyiségének fejlődése szempontjából, ugyanakkor lehetőséget teremtenek a tehetséges diákok számára a megmutatkozásra, a tapasztalatszerzésre.

– Az ilyen versenyek kihívást jelentenek mind a gyereknek, mind a pedagógusnak, lehetőséget nyújtanak a tapasztalatszerzésre. Mindig pozitívan állok a dolgok mellé. Elmondom, hogy ami a mi részünk, azt meg kell tennünk. Folyamatosan buzdítom, bátorítom tanítványomat a felkészülés során. Minden előrelépést értékelek. Tudatosítom benne, hogy a vetélkedő olyan lehetőség, ahol megmutathatja magát, és azt teheti, amit szeret. Isten igéjével bátorítom: „Minden lehetséges annak, aki hisz.” (Márk 9, 23). Általában minden versenyzőnek az a célja, hogy jó eredménnyel zárja a versenyt, ugyanakkor azt is hangsúlyozom, hogy a részvétel mellett mégis a legfontosabb, hogy élvezze azt, amit csinál. Örömmel tölt el, amikor felismerem, hogy egy-egy gyerek milyen talentummal rendelkezik, és legjobb tudásom szerint próbálom segíteni abban, hogy ne kallódjon el a felfedezett kincs, hanem legyen az megmunkálva, csiszolva, hogy a maga idejében tündökölhessen. Erőt, energiát a munkámhoz Istentől kapok nap mint nap, aki vezet és megtart azon az úton, amelyre helyezett. Örülök a tanítványom sikerének, mert ilyenkor azt érzem, eredményesnek bizonyult a befektetett munka, és boldoggá tesz az a tudat, hogy hozzájárulhattam tehetségének kibontakoztatásához – fejtette ki.

Tímea már korábban is bizonyított, előkészítő osztályos korában a megyei mesemondó versenyen 3. helyezést ért el, második osztályban pedig dicséretben részesült. Tavaly az Erdővidéki Kupa Futóversenyen 2. helyezést, az idén, októberben, pedig a korosztályában 1. díjat szerezett.

– Nagyon szeretek tornászni is. Óvodás korom óta járok tornakörre, ahol az évek során csapattal és egyéni versenyben is az Országos Tánc- és Tornafesztiválon számos érmét nyertem. Szabadidőmben gitározok és járok úszni. Meséket olvasok, kreatívkodok, táncolok meg zenét hallgatok. Már első osztályban elhatároztam, hogy tanító néni leszek, esetleg zenész.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások