Felhívás!

RÖVIDEN

A néptáncé a főszerep

A kovásznai Gyermekek Klubja idén is megszervezi a nagy népszerűségnek örvendő országos néptáncversenyét: a Kovásznai Források elnevezésű seregszemle 18. kiadására május 13-án, szombaton kerül sor a háromszéki fürdővárosban.

A rangos megmérettetésen az ország kilenc megyéje képviselteti magát. A házigazda Háromszék mellett Brassó, Maros, Hargita, Szeben, Prahova, Vráncsa, Ialomiţa és Brăila megyékből több mint 35 gyerekcsoport jelezte részvételi szándékát. A rendezvény – a hagyományoknak megfelelően – a néptánccsoportok felvonulásával kezdődik 10.30-kor. A résztvevők a Gyerekek Klubjától indulnak és Városi Művelődési Ház szabadtéri színpadához érkeznek meg, ahol az ünnepélyes megnyitót követően kezdődik a verseny. A zsűri elnöke, Gyerő Katalin tanár ismerteti a táncoktatókkal, csoportvezetőkkel a szabályzat legfontosabb pontjait. Külön kategóriában versenyeznek az óvodások és előkészítő osztályosok, az elemisták, a gimnáziumi tanulók és középiskolások. (Horváth Zita táncoktató, szervező)

Kincsünk az egészség

A Rebeka Missziós Központ és a Manna Keresztyén Egyesület a Család és Egészség hete alkalmából rajzpályázatot hirdet „Kincsünk az egészség” címmel. Pályázni 3 éves kortól lehet, a pályaműveket A4-es formátumban Kézdivásárhelyen, a Kertész Optikában lehet leadni május 26-ig. A pályaműveken szükséges feltüntetni a nevet, lakhelyet és a pályázó életkorát. A rajzlap hátán egy telefonszámot/e-mail-címet is kérünk megjelölni. Az eredményhirdetés és díjátadás június 4-én, szombaton Szentkatolnán, a Rebeka Missziós Központban lesz. Minden korosztályt külön díjaznak. (Kocsis Zoltán)

Madarak és fák napja

Vasárnap hatodik alkalommal tartják meg a madarak és fák napját a Székely Nemzeti Múzeumban. A családi nap 11 órakor kezdődik, a csíkszeredai Tamás Réka, a Pogány-havas kistérségi társulás biológusa tart előadást és foglalkozást a Múzeumkertben.

A foglalkozás iránt érdeklődők megtudhatják, hogy miért fontosak az öreg fák, és mennyire különlegesek Dél-Erdély fás legelői. Egy rövid előadás során bemutatják a Románia legszebb fáit feltérképező kezdeményezést és a hozzá kapcsolódó tevékenységeket. Ezt követően az érdeklődők megtanulhatják a fák mérésének módszerét, emellett játékos foglalkozások keretében közelebbről megismerkedhetnek a Múzeumkert fáival. A bátrabbak ügyességi játékokban is részt vehetnek, vagy művészeti alkotásokat készíthetnek.

A program 12.30-kor a sepsiszentgyörgyi Márkodi Vera és Ernő vidékünk madarairól készült fényképeinek bemutatásával folytatódik. 13 órától játékos ismeretterjesztő- és alkotóműhelyek várják a gyerekeket: Dombi Helga és Mihály József madárhangokról, Gaál Zsuzsa és Majos Andrea madarakról és növényekről szóló játékos feladatokkal, Vinceffy Orsolya és Bartha Zonga színes, madaras bütykölnivalókkal készülnek. A családi nap létrejöttében Gaál Zsuzsa biológus és a 14. dr. Kovács Sándor cserkészcsapat segítenek.

Unitárius táborok

A Magyar Unitárius Egyház idén is megszervezi a már legendássá vált, felekezetileg nyitott gyerektáborait az Aranyos menti Várfalván. A 8–11 évesek tábora június 27-én, a 12–14 éveseké pedig július 3-án kezdődik. A szervezők a nevelés, szórakozás, kreativitás, mozgás, alkotó munka és vallásos élmény egyensúlyára törekszenek. A gyerekekkel a tábor hetén 13 táborvezető foglalkozik. Többségük teológiai hallgató, néhányan önként jelentkezve alkotják a táborvezetők csapatát, amely minden esetben alapvető szakmai kiképzésen vett rész. További információ az unitarius.org (Táborok) honlapon. Jelentkezés június 15-ig a cziresza@yahoo.com címen.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.