„Jóhangú” település

„Jóhangú” település Cseperedő

A kézdiszentkereszti Trefán Leonárd Általános Iskola diákjai minden évben kitűnő eredményeket érnek el a megyei és országos népdalvetélkedőkön. Legutóbb a Tiszta Forrás megyei versenyen a legtöbb díjat ők vitték el. A felkészülésről, a hagyományápolásról és a tervekről Gábor Judit tanítónővel beszélgettünk.

Lelkes pedagógusok, tehetséges gyerekek és kitartó munka: ez a titka a kézdiszentkereszti diákok sikerének. Az iskolában kiemelt helyen szerepel a hagyományápolás, népdalkincsünk széles körű terjesztése és továbbadása.

– Iskolánkban a pedagógusok hozzáállása a népdalénekléshez példaértékű. Lénárt Piroska, Kádár Tünde, Pál Adél és Györkovács Katalin tanító kollégáim ugyanúgy fontosnak tartják a népzene, a népi kultúra iránti szeretet beoltását gyermekeinkbe, mint jómagam. Ez azzal is magyarázható, hogy falunkban hagyománya van az éneklésnek, hisz a néhai Kerezsi tanító-házaspár által vezetett kórus híres volt. Az is tény, hogy nagyon sok énekes család és jóhangú gyermek van nálunk. Az idősek és a felnőttek is szívesen bekapcsolódnak a közös éneklésbe. Így sikerült már hat alkalommal megszervezni házigazdaként a Felsőháromszéki Népdaltalálkozót és idén részt venni a Huszár- és Katonadal Találkozón Csernátonban egy 20 tagú férfiakból álló csoporttal. Az ifjú énekesek szülei, nagyszülei is énekelnek ezekben a csoportokban, ami ugyancsak motiválja a gyermekeket. Ilyen lehetőségek birtokában én úgy gondolom, hogy kötelességünk ezt a közösségünk javát szolgáló plusz munkát felvállalni mind a saját, mind a mindannyiunk gyönyörűségére – magyarázta Gábor Judit.

Az idei Tiszta forrás Népdalvetélkedőre a Tréfán Leonárd Általános Iskola 13 tanulója nevezett be és mindannyian elismerésben részesültek. Jelen voltak a tanintézmény volt diákjai is, akik a kézdivásárhelyi líceumokban tanulnak, s akiknek a felkészülését Gábor Judit vállalta.

– Nagyon ügyesek voltak, mindenki valamilyen díjban részesült. A középiskolás diákok versenyekre való benevezését, felkészítését mindig felvállalom. Szeretek velük foglalkozni, hisz ifjú korukra teljesedik ki tudásuk. Itt látom igazán a munkám gyümölcsét beérni – tette hozzá. Első helyezettek: Szöllősi Kriszta (III. osztály), Pál Bence (IX. o., Gábor Áron Szakképző Líceum), valamint Pál Eszter és László István-Botond a kézdivásárhelyi Református Kollégium XII. illetve XI. osztályos diákjai Második díjasok: Gáspár Zalán (IV. o.), Szöllősi Roland (V. o.), Tankó Ákos (VI. o.), Gáspár Henrietta (VII. o.), Bögözi Alpár (VIII. o.) és Fodor Janka (XI. o, Református Kollégium). Harmadik helyezettek: Gyergyai Zsanett és Gáspár Adorján II. osztályos tanulók, valamint Opra Panna (V. o.). Dicséretben részesültek: Pál Andrea, Mátyás Márk, Tuzson Zsófia első osztályosok, Györkovács Viktória (IV. o) és Opra Anita, (X. o., Ref. Kollégium).

Legközelebb a Férfiének Népdalversenyen lesznek jelen, amelyet Kallós Zoltán emlékére szervez november 10-én a Válaszúton a Kallós Alapítvány. A vetélkedőre fiú-szólistákkal és egy kisfiúkból álló csoporttal neveznek be.

– A hagyományok megélése, a zenei anyanyelvünk elsajátítása az elsődleges cél. Kallós Zoltán szavaival fogalmazom meg hitvallásomat: „Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk.” A gyerekek nyilván nagyon örülnek a sikeres szerepléseknek, de nekik sem ez az elsődleges. Mindannyian nagyon szeretnek énekelni, szeretik a magyar népdalokat, a népzenét, a néptáncot. Ebben megmártóznak, feltöltődnek, megerősödnek – fejtette ki Gábor Judit.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.