Felhívás!

Hasznos időtöltés és új hobbi

Hasznos időtöltés és új hobbi Cseperedő

Az alsócsernátoni Jákó Noémi, Tímea és Renáta a járvány miatt elrendelt iskolai kényszerszünet alatt hasznos elfoglaltságot találtak: a YouTube oktatóvideói segítségével és egy rokon tanácsai, irányítása alatt megtanultak horgolni.

Noémi és Tímea, valamint unokatestvérük, Renáta a csernátoni Végh Antal Általános Iskola hetedik osztályos tanulói. A koronavírus-fertőzések megfékezése érdekében hozott intézkedések miatt ők is otthon tanulnak, az online oktatást jónak tartják, de hiányzik a személyes kapcsolat a pedagógusokkal, osztálytársakkal.

– Délelőtt meghatározott órarend szerint vannak az online órák, a tanárok elküldik a leckét, a házi feladatot pedig meghatározott időre vissza kell küldeni – magyarázta Noémi.

– Egy kicsit nehéz így tanulni, mert magunktól kell megértsük a tananyagot, hiányzik a tanári magyarázat – tette hozzá Renáta.

– Mindannyiunknak hiányzik az iskolába járás, a hagyományos tanórák, a barátok és a tanárok – kapcsolódik be a beszélgetésbe Tímea.

A lányok hétköznapokon délelőtt a leckékkel foglalkoznak, feladatokat oldanak, tanulnak, délután pedig leg­újabb hobbijuknak, a horgolásnak hódolnak.

– Az interneten találtunk egy videót, ahol a horgolás alapjait mutatták be. Nagyon megtetszett nekünk, beszereztük a szükséges kellékeket, követtük az utasításokat, és láttuk, hogy ez működik, már elkészültek az első darabok is – mesélte Noémi.

A lányok közösen dolgoztak, egymást inspirálták, ösztönözték, bátorították. Ha elakadtak, akkor nagybátyjuk feleségéhez, Gajdó Irénkéhez fordultak tanácsért, aki szívesen megosztotta tapasztalatát a rokon gyerekekkel.

– Kezdetben nehéz volt, de mint minden másban, itt is szükség van gyakorlatra, most már egyre jobban megy – mosolygott Tímea.


– Oda kell figyelni minden sorra, szemre, lábra, mert ha rosszul számolsz, nem jön ki szépen a minta – hívta fel a figyelmet Renáta.

– Igen, figyelni kell a láncolásra és arra, hogy mikor kell bővíteni – tette hozzá Noémi.
Mind a hárman már több terítőt, tyúkot, tojást, nyulat, angyalt, csengőt, hópelyhet horgoltak, és a kézimunkák száma egyre szaporodik, hiszen nincs olyan nap, hogy ne tanulnának valami újat.

A horgolás mellett Renáta varrni, hímezni is szokott.

A lányok jó tanulók, Noémi kedvenc tantárgya a román, a magyar, az angol és a matematika, Tímea mindezek mellett a kémiát, Renáta pedig a biológiát és a történelmet is szereti. Szabad idejükben kézimunkáznak, és a szüleiknek segítenek a ház körüli teendőkben.

Renáta óvónő vagy történelemtanár szeretne lenni, de mint fogalmazott „inkább az óvónő szakmához húz a szíve”, mert nagyon szeret kisgyerekekkel foglalkozni. Tímea nővérnek vagy rendőrnek készül, míg Noémi az óvónő és a gyógyszerész szakma közül választ majd.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.