Felhívás!

Éjszakai szerenád

Éjszakai szerenád Cseperedő

Még el sem kezdte a feketerigó búcsúztatni a lenyugvó napot, amikor már megszólaltak az éhes erdei fülesbagoly-fiókák. Az erdei fülesbaglyok a nevüktől eltérően nem az erdőkben élnek, hanem falvakban, városokban telepednek meg. Parkokban, temetőkben, folyók menti ligeterdőkben, legelőket kísérő fasorokon költenek, fiókákat nevelnek. Általában elhagyott szarkafészekbe költöznek be, de már költöttek tömbház erkélyére kihelyezett virágos ládában is. A kis tollgombócok még repülni nem tudnak, és már akkor elhagyják a fészket, mivel ahogy növekednek, úgy válik egyre szűkebbé a lakrész.

Kezdetben a fészek körüli faágakon mászkálnak, de megesik, hogy a szél, vagy vihar leveri őket, esetleg egy félresikerült manőver miatt landolnak a földön. Ekkor sem történik különösebb bajuk, komoly karmokkal vannak felszerelkezve, amivel meg tudják védeni magukat az esetleges támadóval szemben. A baj általában ott kezdődik, mikor az ember rátalál egy bokorban lapuló bagolyfiókára, és megmentés címen, kisebb hajkurászás után megfogja a kétségbeesett, ép-egészséges árvának vélt fiókát. Innen kezdve a bagolyfiókának meg vannak számlálva napjai. Parizerrel, szalonnával, kenyérrel nem lehet semmilyen madárfiókát felnevelni. Az ember nem tud olyan táplálékot biztosítani, amitől úgy fejlődne, mint a szabadban lévő társai. Szakszerű ellátásra, komplex gondozásra van szükség, hogy az ember által felnevelt bagolyfióka visszakerülve a természetben meg is tudjon élni. De ez érvényes minden megmentett madárfióka esetére, független a fajtól.

A fészket időnap előtt elhagyó bagolyfiókák nappal meghúzódnak, és amint eljön az este, éles sipogó hangon tudatják tartózkodási helyüket a szülőkkel. A kis baglyok élelemkérő hangjukat nevezhetném éjszakai szerenádnak, és valóban, annak, aki azért marad kint éjszakára, hogy meghallgassa, felemelő érzésben lesz része. Ám, aki éjszaka aludni tér, a nyári kánikulában nyitott ablak mellett, annak szinte biztos, hogy nem éjszakai szerenádként fog hatni a szüntelenül sipákoló éles hang.

Kelemen László

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.