A győztes futballcsapat

A Székely Mikó Kollégium adott otthont az 5. Nemzetközi Barátság Kupa elnevezésű teremlabdarúgó tornának, amelyen hat csapat vett részt. A zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola kilenctagú küldöttséggel érkezett Sepsiszentgyörgyre.

A magyarországi iskola csapata két évvel ezelőtt látogatott Háromszékre, a tanfelügyelőség akkor szervezte meg az első Barátság Kupát, melyen mások mellett a mikós diákok is részt vettek. A két intézmény testnevelőtanárai, Kovács Tünde és Burján István azóta is ápolják a kapcsolatot, és rendszeresen szerveznek találkozókat, bajnokságokat. Az elmúlt évben a két iskola vezetősége testvériskolai megállapodást írt alá, és a sport mellett más területeken is igyekeznek közös programokat, tevékenységeket szervezni.

Az 5. Nemzetközi Barátság Kupát november 6-án tartották a megyeszékhelyi Székely Mikó Kollégiumban. A házigazda tanintézmény gimnazista diákokból álló labdarúgó csapata mellett a zirciek, a baróti Gaál Mózes és a kézdivásárhelyi Turóczi Mózes általános iskolák, valamint a megyeszékhelyi Református Kollégium és a Mihai Viteazul Líceum diákjai mérték össze tudásukat.

Első helyen a Máthis Bence, Incze Péter, Szonda Gergő, Deák Csanád, Imreh István, Váncsa László, Bende Bence, Gödri-Mártis Huba, Lukács Zoltán, Kovács Koppány, Ferencz Csibi Szabolcs és Benkő Zsolt alkotta mikós csapat végzett, második helyezett a kézdivásárhelyi, míg harmadik a baróti csapat. A találkozó legtechnikásabb játékosa címet Deák Csanád nyolcadik osztályos mikós diáknak ítélték oda. Kovács Tünde és Veres Enikő testnevelőtanárok, a találkozó szervezői emlékeztettek, hogy a mikós csapat immár második alkalommal nyerte meg a Barátság Kupát.

– A sport mellett a szórakozásra is jutott idő. A Burján István vezette zirci csapattal meglátogattuk Kőrösi Csoma Sándor csomakőrösi emlékházát, Kovásznán megkóstoltuk a borvizeket, Kézdivásárhely főterén sétálva megálltunk Gábor Áron szobra előtt, a maksai Órisápince-tetőről beláttuk a térséget – számoltak be a kirándulásról a pedagógusok, akik ezúton mondanak köszönetet a megyei tanfelügyelőségnek, Farkas Csaba szaktanfelügyelőnek, a Székely Mikó Kollégium vezetőségének és szülői bizottságának az erkölcsi és anyagi támogatásért.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Aranyhajú Péter

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy aranyhajú kisfiú. Ennek a kisfiúnak volt egy kiskutyája és egy cicája. A cicáját Lizinek, a kiskutyáját Buksinak hívták. A kisfiút Péternek hívták és a szüleivel egy kis házikóban élt a falu szélén, egy nagy réten. Péternek nem voltak barátai, csak a cicája és a kutyája, akikkel naphosszat játszott. […]

Szünidei emlékek

Sorozatunk mai részében Sikó-Barabási Eszter meseíró osztja meg gyerekkori élményeit a Cseperedő olvasóival.

A gólyatöcs lett a 2019-es év madara

Három madárfaj közül lehetett választani, hogy melyik legyen az év madara: nagy póling, gólyatöcs és a gulipán. A július 3-ától július 23-áig tartó szavazás alatt a választási lehetőségként a gólyatöcsre, a gulipánra és a nagy pólingra összesen 8993 voks érkezett. A gólyatöcs 3617, a nagy póling 2882, míg a gulipán 2494 szavazatot kapott. Negyven százalékos aránnyal tehát a gólyatöcs győzött.

Dancs Árpád, a nagyapa

Nagyszülőnek lenni gyönyörű feladat, vallja Dancs Árpád nyugalmazott tanár, aki három unoka – Dancs Ádám (13 éves), Dancs Máté (9 éves), Kerényi Miklós Ádám (másfél éves) – büszke nagyapja. A ma is aktív és tevékeny (könyvet ír, mozis műsort vezet) Pro Urbe díjassal a nagyapaságról, az unokákról és a közös tevékenységekről beszélgettünk.

Elkezdődött a vonulás

Augusztus az, amikor az igazi arcát mutatja a nyár, és tombol, hét ágra süt a nap, és a levegőben megmozdul valami. Ezt a valamit az ember nem érzékeli, de minden évbe a vándormadarakat útra indítja. Készülődnek, egyre jobban foglalkoztatja őket a nagy út. Fiókáikat már kirepítették, a családi kötelékek meglazulnak, vagy teljesen el is szakadnak, […]

Kaland az óceánban

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy delfin, Fütty. Volt neki egy teknős barátja, akit Tekinek hívtak. Az óceánban éltek, a korallok és hínárok között úszkáltak, játszadoztak. Teki néha kiúszott a partra, sütkérezett, lerakta tojásait. Ilyenkor Fütty is elkísérte a parti hullámokig. Nagyokat ugrott az ég felé, hogy kikukkanthasson a kinti világba, ahol az […]

Szünidős emlékek

Folytatjuk sorozatunkat, melyben közéleti személyiségek osztják meg gyerekkori vakációs emlékeiket a Cseperedő olvasóival. A mai részben Péter Orsolya, a Cimborák Bábszínház vezetője és Csákány Zsuzsanna pávai óvónő mesél gyerekkori élményeiről.

Könyvajánló

A Bod Péter Megyei Könyvtár ez alkalommal is két könyvet ajánl a gyerekek figyelmébe. Varga Bálint: Amit végleg kitörölnél Hogyan lépjünk bele kétszer ugyanabba a folyóba? – akár ez is lehetne a jelmondata Varga Bálint folytatásos ifjúsági detektívregényének. Az Amit végleg kitörölnél főszereplői ugyanis, alig fél évvel a Váltságdíj nélkül túl izgalmasra sikeredett nyári szünideje […]

Móka és mozgás

Nyáron sem tétlen a Kézdivásárhelyi SE táncszakosztálya, háromnapos táborral készült a táncoslábú gyerekeknek. A program során a latin- és moderntáncok lépéseinek elsajátítása és gyakorlása mellett a játék is fontos szerepet kapott.

Ismereteiket bővítették

2003-ban kezdődött a testvériskolai kapcsolat a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum és a magyarországi Súr község (Komárom-Esztergom megye) Arany János Általános Iskolája között. Az eltelt időszakban, a nyári szünidőkben az iskolák küldöttségei felváltva látogatták egymást. Idén Súrban került sor a 16. találkozóra.

Benkő Erika, az édesanya

Saját bevallása szerint az anyaság teljesen megváltoztatta, mások lettek a prioritásai, másképp gondolkozik, megváltozott a világképe. Hét közben otthonától több száz kilométerre végzi a dolgát, a közösség által rá bízott feladatát, de hétvégén minden idejét kisfiával tölti. Benkő Erikával, az RMDSZ háromszéki képviselőjével, a hatéves András édesanyjával a gyereknevelésről beszélgettünk.

Szülőnek lenni mese feladat

Pap Izabella az orbaiteleki általános iskola tanítónője, a 12 éves János Mihály édesanyja. A pedagógussal a gyereknevelésről, a kamaszkorról, az anyaságról beszélgettünk.

Zágoniak az anyaországban

A zágoni Szivárvány mazsorett csoport táncosai július 20. és 23. között tartalmas, szép napokat töltöttek Kocséron, Zágon község magyarországi testvértelepülésén. A zágoni Ifjúsági Fúvószenekar és a mazsorettes lányok a harmadik alkalommal megszervezett Arató Fesztiválon léptek fel. A kitartó munka, a zenekarral való próbák meghozták az eredményt, a csapat sikerrel képviselte a háromszéki községet a rangos […]

Szünidős emlékek

Folytatjuk sorozatunkat, melyben közéleti személyiségek osztják meg gyerekkori vakációs emlékeiket a Cseperedő olvasóival. A mai részben Dancs Árpád nyugalmazott tanár az 1950-es, ’60-as évek világába kalauzol el.

Ha nyár, akkor Balaton

Az idén úgy sikeredett, hogy a nyári szabadságunk egy részét a Balatonon töltöttük. Platánfák közötti sétányon igen kellemes volt a séta. Valahol a lombok között örvös galamb bugása hallatszott. Majd elhallgatott, és többé már nem szólt, így nem láttam meg a nagy testű madarat. Míg felfelé figyelőztem, észrevettem, hogy egyik kérgefoszlott fa törzse egy mesterséges fészekodút tart. Régi program keretén belül lehetett az a madárvédelmi akció, amely során ki lett helyezve az odú, mert az idő vasfoga igen megdolgozta.