A győztes futballcsapat

A Székely Mikó Kollégium adott otthont az 5. Nemzetközi Barátság Kupa elnevezésű teremlabdarúgó tornának, amelyen hat csapat vett részt. A zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola kilenctagú küldöttséggel érkezett Sepsiszentgyörgyre.

A magyarországi iskola csapata két évvel ezelőtt látogatott Háromszékre, a tanfelügyelőség akkor szervezte meg az első Barátság Kupát, melyen mások mellett a mikós diákok is részt vettek. A két intézmény testnevelőtanárai, Kovács Tünde és Burján István azóta is ápolják a kapcsolatot, és rendszeresen szerveznek találkozókat, bajnokságokat. Az elmúlt évben a két iskola vezetősége testvériskolai megállapodást írt alá, és a sport mellett más területeken is igyekeznek közös programokat, tevékenységeket szervezni.

Az 5. Nemzetközi Barátság Kupát november 6-án tartották a megyeszékhelyi Székely Mikó Kollégiumban. A házigazda tanintézmény gimnazista diákokból álló labdarúgó csapata mellett a zirciek, a baróti Gaál Mózes és a kézdivásárhelyi Turóczi Mózes általános iskolák, valamint a megyeszékhelyi Református Kollégium és a Mihai Viteazul Líceum diákjai mérték össze tudásukat.

Első helyen a Máthis Bence, Incze Péter, Szonda Gergő, Deák Csanád, Imreh István, Váncsa László, Bende Bence, Gödri-Mártis Huba, Lukács Zoltán, Kovács Koppány, Ferencz Csibi Szabolcs és Benkő Zsolt alkotta mikós csapat végzett, második helyezett a kézdivásárhelyi, míg harmadik a baróti csapat. A találkozó legtechnikásabb játékosa címet Deák Csanád nyolcadik osztályos mikós diáknak ítélték oda. Kovács Tünde és Veres Enikő testnevelőtanárok, a találkozó szervezői emlékeztettek, hogy a mikós csapat immár második alkalommal nyerte meg a Barátság Kupát.

– A sport mellett a szórakozásra is jutott idő. A Burján István vezette zirci csapattal meglátogattuk Kőrösi Csoma Sándor csomakőrösi emlékházát, Kovásznán megkóstoltuk a borvizeket, Kézdivásárhely főterén sétálva megálltunk Gábor Áron szobra előtt, a maksai Órisápince-tetőről beláttuk a térséget – számoltak be a kirándulásról a pedagógusok, akik ezúton mondanak köszönetet a megyei tanfelügyelőségnek, Farkas Csaba szaktanfelügyelőnek, a Székely Mikó Kollégium vezetőségének és szülői bizottságának az erkölcsi és anyagi támogatásért.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Iskola másként hét Szentkatolnán

A Szentkatolna községhez tartozó iskolák diákjai és tanárai május 7–11. között „jártak másként” iskolába. A benyújtott ajánlatok alapján összeállított rendhagyó órarend számos lehetőséget kínált arra, hogy mindenki jól érezze magát.

Természetvédelem az óvodában

Megyeszékhelyi és vargyasi nagycsoportos óvodások vettek részt a Gulliver Napközi Otthon által szervezett I. Barangolás az érzékek zöld ösvényén nevet viselő környezetismereti és környezetvédelmi vetélkedőn.

Gólyakamera az Ősz utcában

Új helyszín, új évad, új szereplők! Ezzel a bejelentéssel fordult a gólyakedvelők felé Fanni és Ottó közösségi oldalán az oldal működtetője. Köztudott, hogy a Sepsi Rádió és a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület közös projektje keretén belül pár évvel ezelőtt Oltszemen bekameráztak egy gólyafészket, így az állatbarátok napi rendszerességgel követhették Fanni és Ottó életét.

Csöppnyi családkalandok

Tizennégy mesével neveztek be a megye magyar tannyelvű óvodái az V. Csöppnyi családkalandok megyei meseíró és -illusztráló pályázatra, melyet a sepsiszentgyörgyi Hófehérke Napközi Otthon hirdetett meg.

Könyvajánló

A Bod Péter Megyei Könyvtár Kertész Erzsi Állat KávéZoo és Dezső Andrea Mamuska könyvét ajánlja olvasásra, felolvasásra. Kertész Erzsi: Állat KávéZoo A dzsungel szélén, egy tisztáson Antika és Lopez, a két antilop azért, hogy saját unalmas életüket feldobják, nyitnak egy Állat KávéZoot. Gondosan előkészítenek mindent. Ültetnek kávébabot, szereznek süteményrecepteket, hímzett kötényt, fényképes étlapot, majd várják […]

Olimpia Benedekmezőn

Ha a világ bármely táján megkérdeznek egy volt Waldorf-diákot, hogy az ötödik osztályról mi a legszebb élménye, nagy valószínűséggel azt feleli: a görög olimpia! És a válasza érthető, hiszen hónapokon keresztül erre az eseményre készülnek az ötödikesek: elméjüket, testüket, lelküket pallérozzák. Történelemből az ókori görögöket tanulmányozzák, zenéből görög énekeket, tanulnak, testnevelésórán az olimpiai próbákra edzenek, kézimunkaórán pedig megvarrják, megfestik a görög ruhájukat.

Pro Natura tizenkettedszer

A sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában tizenkettedik alkalommal került sor a Pro Natura tanszimpóziumra. A résztvevő általános és középiskolás diákok tavaly a környezetükben lévő természeti ritkaságok feltérképezését kapták feladatul, most erről számoltak be.

Anyanyelvi vetélkedő

Egy harmadik helyezéssel, három különdíjjal és egy dicsérettel tértek haza a háromszéki diákok a 26. Magyar Nyelv Napjai rendezvénysorozat részeként megszervezett Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedőről.

Májusi üzenet

Az örök kiegyensúlyozott, rátarti, markáns és keményfából faragott bika, ha akar, tud változni, de nehezen változtat a helyzeteken, mert nem szereti feladni a biztost a bizonytalanért. Mégis, amikor kockáztat, utólag vállon veregeti magát, mert rájön arra, hogy jó, ha az ember fia kimozdul a komfortzónájából. Amikor nyugodt, akkor kell őt megnyugtatni, amikor ideges, akkor kell […]

Mátyás udvarában kuruttyoltak

Az elmúlt hétvégén ismét együtt kuruttyoltak Erdély legügyesebb kisiskolásai a Kurutty Általános Műveltségi Vetélkedő országos döntőjén, Kézdialmáson. A házigazda Kelemen Didák Általános Iskola munkaközössége, illetve a helybeli szülői közösség igencsak kitett magáért a 20. kiadásához érkezett vetélkedő megszervezésében, amelynek témájául ezúttal Mátyás király kora szolgált.

Vadon rajzpályázat

Több mint ezer rajzot küldtek be a háromszéki óvodások és kisiskolások a Vadon Egyesület által meghirdetett pályázatra. A legjobban sikerült alkotások készítői értékes díjakban részesültek.

Mesetábor Csernátonban

A Cimborák Bábszínház Kulturális és Ifjúsági Egyesület idén is megszervezi a Nagy Kopeczky Kálmán Mesetábort augusztus 7–12. között a csernátoni Hanna Panzióban.

Rejtélyes Vargyas

A Zöld Székelyföld Egyesület a baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesülettel partnerségben vetélkedőt hirdet a Vargyas-szoros természetvédelmi terület értékeinek a népszerűsítése érdekében.

Helyesírásból a legjobbak

A Fürkész Helyesírási és Nyelvhelyességi verseny országos szakaszán 5 háromszéki kisdiák képviselte Háromszéket. Tanulóink egy első díjjal és egy különdíjjal tértek haza a nagyváradi rangos megmérettetésről.

Valami megváltozott a természetben

Gyermekkoromban, főként az általános iskolás éveimben nagyon vártam a nyári vakációt. Májusban, mikor előbújtak a cserebogarak, és esténként a barátokkal tovább maradtunk kint a tömbházak körüli téren, hogy részesei legyünk a cserebogarak rajzásának, megcsapott a szabadság szele, és egyre többet gondoltam a nagy nyári vakációra.