Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Illegális építkezéseket ellenőriz a Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség

Illegális építkezéseket ellenőriz a Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség Kovászna megye

A Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség az elmúlt hetekben több, engedély nélküli építkezést is észlelt a város területén. Közleményükben azt is megállapítják: a jelenség nem új keletű.

Hirdetés
Hirdetés

„Nem számít újdonságnak, hogy a jó idő beköszöntével az építkezések is elkezdődnek, ez természetes. Ilyenkor azonban több esetben fordul elő az, hogy mindez engedély nélkül zajlik – természetesen itt is vannak eltérések. Részünkről a hangsúly nem a bírságon van, hanem az építkező számára is kellemetlen helyzetet szeretnénk elkerülni, mert ha egy félkész épületet kell lebontani, az mindenkinek fáj” – szögezi le Hadnagy István, a helyi rendőrség vezetője.

A legnagyobb baj az engedély nélküli építkezésekkel az, ha az épület nem felel meg az adott zónában érvényes szabályoknak – ezek rendszerint a méretet, elhelyezkedést, ritkább esetben a jelleget célozzák. Vannak biztonsági előírások, pl. a környező épületektől, gázvezetéktől és magasfeszültségi oszlopoktól betartandó táv, ugyanakkor az örökségvédelmi övezetekben sem lehet akármilyen egy épületet felhúzni. Ezekre a szabályokra létezik egy irányelveket magába foglaló útmutató, amit a városi tanácstól lehet beszerezni.

Ezt Hadnagy István szerint azonban többen úgy értelmezik, hogy az építkezési (adott esetben bontási) engedélyt helyettesíti. „Ez természetesen nincs így, az építkezési engedély hiányában 1000 lejtől kezdődnek a bírságok, ám az örökségvédelmi zónákban történő építkezés, illegális bontás, átalakítás büntetőeljárást is vonhat maga után” – nyomatékosítja.

Akadt arra is példa, hogy egy illegálisan elkezdett épületet bontani kellett, és ez a legrosszabb végkifejlet. „Ezt már nem mi, hanem a helyi tanács kérheti jogi úton, ami szerencsére ritkán fordul elő. Tejesen érthető, hogy az ember akkor áll neki egy munkálatnak, amikor az idő, az anyagi lehetőségek engedik, különösen, ha van csapat, amely dolgozik. A legtöbben úgy gondolkodnak, hogy majd később szerzik be az építkezési engedélyt, ám ha valamilyen előírásba ütközik, akkor komoly gond tud keletkezni – hívta fel a figyelmet Hadnagy István. Azt javasolja mindenkinek, járjon utána a papíroknak, mielőtt munkához látna, pont azért, hogy ne kerüljön ilyen kellemetlen helyzetbe.

Az elmúlt év során 247 alkalommal tartottak ellenőrzést építőtelepeken, ebből 68 esetben lakossági bejelentés alapján szállt ki a helyi rendőrség. Összesen 36 bírságot róttak ki, a polgármesteri hivatal pedig 83 esetben lépett közbe jogi és közigazgatási úton a munkálatok folytatása ellen.

Képünk illusztráció.

Fotó: Pixabay

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. május 4., 23:51
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Szívesen elmennék vagy három szocsiálisos családhoz, akik mintegy hat évvel ezelőtt kezdtek építkezni. Az ellenőr kérné a rajzokat, a befizetett illetékek számláját és mindent amit kell. Fogadjunk, hogy az ellenőrök is elégedettek lennének. Hanem, ha valami nincs meg, akkor meg lesz-e valaha is?

  • User
    Dátum: 2024. május 8., 9:56
    ÉRTÉKELÉS: 16

    Az Orko teljesen epitkezesi engedely nelkul epult fel es a mai napig is ott van sot nagy terjeszkedes allatt is all, de meg nem bontotak ott le semmit.
    Tehat ha valaminek nekikezdenek akkor ott kezdjek mert az a varos legnagyobb szegyentfoltja ami illegalisan tukrozodik a varoskepbe.
    Oket viszont nem bunteti senki sot ejjel nappal folyik a koszponti viz is – amit ugyebar mi jofizeto polgarok fizetunk meg hiszen az ivoviz is lassan lukszuscikk lesz ugy megvan dragulva.
    De ahogy az lenni szokott mindenert csak mi fizetunk !!!