Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Autókímélő módszerrel lépnének fel a gyorshajtók ellen Gelencén

Autókímélő módszerrel lépnének fel a gyorshajtók ellen Gelencén Kovászna megye

Öt, napelemmel ellátott sebességmérő táblát szereltet fel az önkormányzat Gelencén, hogy a lakosság kérésének megfelelően némileg csillapítsák a községen áthaladó gépjárművek sebességét. A digitalizációs pályázatnak köszönhetően a falu önkéntes tűzoltósága hőkamerás drónnal is gazdagodott, de a jövőben korszerű buszmegállók és okospadok is hozzájárulnak a település fejlődéséhez.

Hirdetés
Hirdetés

Rövidesen befejezik a nemrégiben vásárolt sebességmérő kijelzők felszerelését a gelencei főút forgalmasabb, átjárókkal ellátott szakaszain. A község bejáratánál és központjában már néhány napja be is üzemelték az első táblákat, amelyek rögzítik az átlagsebességet, a legalacsonyabb és legmagasabb értékeket, ezzel meghatározva a gyorshajtás mértékét is a községben. Ilyés Botond polgármester szerint az elmúlt napok statisztikáiból máris kitűnik: sok autós jóval a megengedett határon túllépve suhan át a településen, az elmúlt napokban 140 km/órás csúcsértéket is mértek.

A biztonság érdekében cselekedtek

Mint kiderült, a táblákat a lakosság igényére szerezte be az önkormányzat, ugyanis a tanintézmények és a főút menti átjárók környékén veszélyben érezték magukat a gyalogosok. „A központi, egyenes útszakaszon három átjáró van, ugyanitt iskola, óvoda és orvosi rendelő is található. Azt tapasztaljuk, hogy itt meglehetősen nagy sebességgel közlekednek az autók, még a tehergépjárművek is, ezért szükségesnek láttuk a közbelépést” – magyarázta az elöljáró, hozzátéve, hogy az öt kijelzőt olyan részekre helyezik el, ahol már többször történt baleset, vagy fennáll a kockázata.

A falu bejárátánál már működőképes tábla üzemel. Fotó: Tuchiluș Alex

A polgármester úgy véli, a „jóindulatú radarok” kíméletesebbek a gépjárművek számára, ugyanakkor megyei út lévén, valamint a pályázati feltételek okán ez a módszer tűnt a legjobb választásnak. Az úttestre ugyanis hosszas eljárás után kerülhetett volna csak hagyományos fekvőrendőr, a digitalizációs pályázat viszont megengedte a készülékek beszerzését, ezt kihasználva cselekedett az önkormányzat.

A pályázati úton finanszírozott készülékek azonban csak figyelmeztetnek és adatokat rögzítenek, a sebességszabályozás lényeges részét a rendőrség fogja végezni. „Hozzáférnek a kijelzők által mért értékekhez, a kihágások függvényében pedig az adott útszakaszon időszakos ellenőrzéseket is fognak végezni” – vázolta a községvezető. A statisztikával ugyanakkor könnyebben alátámasztható lesz, hogy a település mely pontjain lehet szükség a későbbiekben fekvőrendőrre is, amelyet az önkormányzat évekkel nyomatékosítva kérvényezhet a rendőrségtől a megyei tanácson keresztül.

Okosodik a község

Ilyés Botond a pályázatot illetően elmondta, a 375 ezer lejes támogatást az Országos Helyreállítási Terv részeként megvalósuló digitalizációs pályázat keretében nyerték meg, ennek részei a kijelzők is. Ugyanezzel a támogatással a községben többek között digitális hirdetőtáblával, internettel és napelemes rendszerrel ellátott buszmegállókat is építenek, illetve okospadokat is elhelyeznek a központban, kedvezve a fiataloknak.

A napokban befejezik az utolsó táblák elhelyezését is. Fotó: Tuchiluș Alex

A községvezető kiemelte: a gelencei önkéntes tűzoltók munkáját is segítik, a pályázat keretében ugyanis hőkamerás drónt vásároltak a mentések könnyítését célozva. „Eltűnt személy keresésekor vagy tűz esetén nagyon hasznos lehet, hiszen felmérhető, honnan indultak a lángok” – magyarázta, hozzátéve, hogy a pályázattal elért előrelépéseket önerőből lehetetlen lett volna finanszírozni, ezért minden lehetőséget megragadtak. A digitalizációs folyamat része ugyanakkor a községháza gyűléstermébe felszerelt okostábla is, amellyel megkönnyítették és átláthatóbbá tették a tanácsülések folyamatát, valamint az önkormányzati munkához szükséges digitális felületek megvásárlására is esélyt adott a pályázat.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. április 30., 13:40
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Ügyes, értelmes dolgok történnek egyes községekben. Nálunk sajnos három muskétás indul a választáson, mindhárom tökéletesen alkalmatlan az elöljáró szerepre.
    Süllyedünk.
    Egy másik felső háromszéki nagyközség lakója.

  • User
    Dátum: 2024. április 30., 14:39
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Sajnos nálunk sem történik semmi. Pedig volt mindenféle színű polgármester már. Minden tiszteletem azokért a polgármesterekért akik tényleg tesznek a köz érdekében. Egy orbaiszeki lakó.

  • User
    Dátum: 2024. április 30., 17:02
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Botond fiam mit kepzeltel hogy par sebessegmero tablacska ami gondolom nem keves penzbe kerul fogja csilapittani a gyorshajtokat, hat nagyon el vagy tevedve, a lenyeg az hogy az okos szerkok jonnek az adot meg emelitek s a paraszt lassan azt sem tudja hogy mibol vegyen kenyeret , a FONTOS az hogy a ceg aki az okos szerkot felszereli megtomi a bankszamlajat az adofizetok hatan !!!

    • User
      Dátum: 2024. május 1., 10:31
      ÉRTÉKELÉS: 4

      Szerintem ön nem volt elég figyelmes mert azt írja a cikk szerzője hogy ezek az ,, okos szerkok” egy digitalizácios pályázat része és nem a ,, megemelt adóból ” vásárolt eszközök.

  • User
    Dátum: 2024. május 1., 8:46
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Nagyon ugyes!
    A gazpedal mellett ajanlott fekezni is lakott telepulesen!!

    Ebredj Kezdivasarhely, Szentkatolna, Kezdiszentlelek, Zabola – ezeken a telepuleseken is kaphatna helyet nehany sebesseg monitor.

  • User
    Dátum: 2024. május 1., 19:54
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Miért nem írták ki, hogy például a kifélék miatt kellett sebesség korlátozást…s azoknak az ára nem az adóból lett. Mert az alattomos ember támad, nem ígéri, hogy lassabban hajt, de szeretné tudni mire költötték a kínosan megemelt adóját (ami lehet nem is igaz),