Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jelentős összegből fejlesztik a kézdivásárhelyi kórház eszközállományát

Jelentős összegből fejlesztik a kézdivásárhelyi kórház eszközállományát Kovászna megye

Több mint 2,5 millió lej értékben vásárolhat orvosi eszközöket a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház az egészségügyi minisztérium és egy helyi vállalkozó jóvoltából – derült ki Kézdivásárhely önkormányzati képviselő-testületének szerdai rendes ülésén, amelyen Bokor Tibor polgármester az egyik ellenzéki tanácsosnak a közösségi hálón feltett kérdésére is reagált.

Hirdetés
Hirdetés

Tizenegy napirendi pont került megvitatásra Kézdivásárhely tanácsának márciusi ülésén. A városatyák elsőként a helyi költségvetést módosították, ugyanis a városi kórház 2,3 millió lejt kapott az egészségügyi minisztériumtól orvosi eszközök vásárlására. Bokor Tibor polgármester nyilvános köszönetet mondott Ștefan Lucian helyi vállalkozónak, aki magára vállalta az egészségügy intézmény 276 ezer lejes önrészének kifizetését. „Összesen több mint 2,5 millió lej értékben kerülnek orvosi eszközök a kórház tulajdonába, ami az egészségügyi ellátás minőségének javulását szolgálja Kézdivásárhelyen” – mondta az elöljáró, hozzátéve, elsősorban a sebészeti osztályt érinti a fejlesztés.

A tanácsosok egy évvel (2025 májusáig) meghosszabbították a város és a Benji Állatvédő Egyesület közti társulást, ugyanakkor felhatalmazták Bokor Tibor polgármestert a Kézdivásárhely Metropolisz Övezet Interkommunitáris Fejlesztési Egyesület közgyűlésén való részvételre, ahol a Felső-Háromszéket kiszolgáló, Gelencén létrehozandó kutyamenhely ügyében tárgyalnak.

Döntés született arról is, hogy a város csatlakozik a felső-háromszéki települések önkormányzatait, vállalkozásait és civil szervezeteit tömörítő Angustia Egyesülethez. „Tavalyig az egyesületben csak a községek vehettek részt, idéntől lehetőség van arra, hogy a városok is belépjenek. Így pályázni tudunk különböző eszközök, gépek megvásárlására, amelyekkel az önkormányzat jobban tudja teljesíteni a közfeladatokat, a hozzájárulás pedig nem számottevő – magyarázta Bokor Tibor.

Tizenegy határozattervezetről döntött a képviselő-testület. Fotó: Bartos Lóránt

Jól haladnak a gázhálózat bővítésével

Az ülésen módosítani kellett a gázhálózat bővítési munkálataira vonatkozó, 2022/71-es tanácshatározatot, ugyanis az országos gázvállalat javaslatai nyomán a kivitelező cég technikai változtatásokat eszközölt az eredeti terven. Ezek nyomán a beruházás értéke mintegy 100 ezer lejjel csökkent, jelen pillanatban áfával együtt 57,8 millió lejt tesz ki.

„A munkálatok nagyon jól haladnak, ha ilyen tempóban dolgoznak továbbra is, az idén biztosan kész lesz a beruházás” – vélekedett a polgármester. Hozzátette, Nyujtódon és Szászfaluban 90 százalékban, Sárfalván 50 százalékban elkészültek a településen belüli munkálatok, a kivitelező Oroszfaluban is dolgozik, a napokban pedig megkapta az engedélyt, hogy a 11-es országút mentén is elkezdje a gázvezetékek lefektetését.

Hiányzott a Facebookon érdeklődő képviselő

A különféléknél Bokor Tibor polgármester válaszolni kívánt az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) képviselőjének Facebook-hozzászólásban megfogalmazott kérdésére is, bár a tanácsos nem vett részt az ülésen. Balázs Attila a járóbeteg-rendelő bővítése kapcsán azt firtatta a közösségi oldalon, hogy „hol volt eddig az elöljáró”. „Én eddig itt voltam és dolgoztam azért, hogy a járóbeteg-rendelő készüljön el. Lehet, hogy nem emlékszik rá, de legalább hat határozattervezet fogadott el ő is ennek kapcsán” – emlékeztetett ki a polgármester. Hozzátette, a beruházás körülbelül négy éve indult útjára, és hamarosan a végéhez ér, ezt követően pedig a térrendezést is elkezdik: megnyitják a kórház Vasút utca felőli bejáratát, parkolókat alakítanak ki, és újraaszfaltozzák a kórház területén található utakat.

„Ha jól emlékszem, négy év alatt Balázs Attila egyetlen egy javaslatot sem fogalmazott meg: sem jót, sem rosszat. Vagy egyetértett velünk, vagy nem érdekelte a város sorsa. Úgy látom, csak az utóbbi hetekben kezdett agitálni, és kezdte érdekelni Kézdivásárhely jövője. Ennyit szerettem volna válaszolni neki, bár nem Facebookon, hanem a szemébe nézve” – fogalmazott a polgármester.

Az ülésen Fejér Áron, a Kézdivásárhelyi Ipari Parkok Kft. igazgatója is megtartotta éves beszámolóját, erre egy későbbi cikkünkben visszatértünk.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. március 28., 5:17
    ÉRTÉKELÉS: 6

    A baroti polgarmajszter atlephetne hozzuk egy kis tovabbkepzore…mert okelme a 4 ev alatt a korhazat csak rontotta,nem fejlesztette.Minden papiron van,semmi a valosagban! A sok uj orvos nem az o erdeme,se az igazgatoe,ok rezidensek,akik ide valasztottak helyet es ide is jottek!( nagyjabol azert,mert a kornyeken mar rengeteg az orvos,Sztgy,Udvarhely,Brasso tomve van).Mashol 4 ev alatt van valami eredmeny,nalunk csak a mellveregetes es a duma.De nem baj,valasztasok lesznek es a velemenyunk latszani fog!

  • User
    Dátum: 2024. március 28., 15:41
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Mind szép és gratulálunk, de az orvosi eszközöket Kifogja hasznalni.
    Cam egy példa, voltam asztrológiai vizsgálatra, az ami ott van az egy szörnyu. A CT. GÉPEN Milyen szak orvos van, hogy, meg az itteni orvosok sem bíznak, a mjertekelesbdn inkab elkuldnek Sepsi szentgorgyre. SORolhatnam tovább.

  • User
    Dátum: 2024. március 29., 11:08
    ÉRTÉKELÉS: 17

    Ştefan Lucian egy igazi hős!!!! Gratulálok!!! Sok kézdivásárhelyi miliomos van aki dobhatna pár lejt a közösbe, de nem teszi, inkább veri a nyàlát a százezres autójaiból😂🤣
    EMBERNEK születni kell!
    Bravo Domnule Ştefan Lucian!!!
    Dumnezeu să vă dea sănătate şi bucurii, alături de cei dragi!!!!

  • User
    Dátum: 2024. március 29., 11:13
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Az udemeré rég levizsgázott, de emsz szineiben ki indulna? Röhejek ezek a pártok!!!
    Munkahely nincs, vagy nem sok, de amig legalább gyorsforgalmi utjaink nincsenek a befektetők elkerülnek! Kézdi egy kis város, amit nehezebben lehet fejleszteni, de KELL!!!
    A 2 polgármester és jó páran a hivatalban szerintem 1 jó csapatot alkotnak, sok nagyobb városban megállnák a helyüket!!!
    Reméljük lesz még jobb is!!!

  • User
    Dátum: 2024. március 29., 13:23
    ÉRTÉKELÉS: 12

    Gratulálok a vezetőségnek. Nagyon sokat javult a Kézdivásárhelyi kórház. Tapasztalatból írom. Nem rég műtéten estünk keresztül , Kézdivásárhelyi kórházra esett a választás. Nagyon elégedettek voltunk mindennel. (Tisztaság, kedves alkalmazottak, megkezdve a takarítótol egész az orvosig). Ne legyünk halatlanok. Amennyire féltünk pont az ellenkezője lett. Nagyon pozitív csalódás volt. Sok sikert továbbra. Áldott ünnepeket!